Vil kreve deler av mors arv

Publisert: 24.09.2019

Min mor er død, foreldrene lever enda. Det er 8 år siden hun døde, vi er 6 barn og vi har jo rett på min mors arv. Kan vi kreve denne før mine besteforeldre dør? Jeg har også sett at noen av min mors søsken har overtatt huset besteforeldrene mine bor i, er dette lov? Det er nesten ingen kontakt mellom meg og dem så jeg er redd at ting blir gjort i skjul og at dem gjør noe de ikke egentlig har lov til Kan du hjelpe meg med å forstå reglene på dette?

Svar:

Når foreldrene til din mor dør, vil dere 6 barna tre inn i deres mors sted. Din mors søsken arver på lik linje som henne. Er det tre søsken, blir arven delt mellom tre, og deres 6 barn deler mors tredjedel. Dere kan ikke kreve arven før besteforeldrene dør. Mest sannsynlig har de også rett til å sitte i uskiftet bo etter hverandre, slik at arven blir fordelt når den siste av dem går bort.

Om man kan gi bort bolig osv, må vurderes mer konkret. Normalt kan man gjøre det så lenge begge er i live. Om det bare er en pro forma overføring, så kan det likevel anses som en dødsdisposisjon, og da må regler om pliktdelsarv til barn vurderes. Om man sitter i uskiftet bo, kan man ikke gi bort fast eiendom.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: