Vil gifte seg, men ikke bo sammen

Publisert: 31.03.2020

Vi er et par som ønsker å gifte oss, men ikke bo sammen, og heller ikke ha felles økonomi. Hvordan vil dette slå ut f. eks skattemessig? Vi ønsker å arve hverandre, men lurer på om gjenlevende ektefelle kan sitte i uskiftet bo selv om vi ikke har felles bolig? Bør vi skrive testamente? Vi har ett felles barn.

Svar:

Det er i utgangspunktet ikke noe i veien for å være ektefeller og ikke bo sammen (såkalte særboere). Dersom det skulle være slik at hovedårsaken til inngåelsen av ekteskap er et ønske om at den ene part skal komme til Norge, og det dermed kan være å anse som et proformaekteskap, vil imidlertid graden av kontakt og det faktum at man ikke bor sammen ha betydning.

Dersom det er slik at dere har ett felles barn, og ingen av dere har særkullsbarn, kan den lengstlevende av dere sitte i uskiftet bo med felleseie etter førstavdøde. Felleseie er formuesordningen som etableres når dere gifter dere dersom dere ikke oppretter særeie, og er altså noe annet enn sameie. Dersom dere har et ønske om å arve mer enn 1/4 etter hverandre, som arveloven gir anvisning på når dere har barn, må dere opprette testament. I testament kan dere f.eks bestemme at lengstlevende skal arve 1/3 av det førstavdøde etterlater seg. Pliktdelsarven til barn kan også beløpsbegrenses (1. mill. etter gjeldende arvelov, og 15 G etter ny arvelov som er vedtatt, men fremdeles ikke har trådt i kraft)

Med vennlig hilsen, advokat Nina Oskarsson

Del denne artikkelen: