Utleier har visninger før leiligheten er fraflyttet

Publisert: 25.06.2019

Vi har flyttet fra en leilighet, men ikke gitt beskjed til utleier om at leiligheten er nå klar til å disponeres av henne. Nå har det seg slik at vi har et overvåkningskamera i denne leiligheten, og har nå observert utleier ta seg inn i leiligheten for å ha visning uten å informere eller spørre om dette. Vi tror dette er brudd på personvernloven. Stemmer dette? Kan vi politianmelde henne for dette, eller i verste fall gå til sak om dette og ha loven på vår siden?

Svar:

Så lenge leieforholdet varer, er det dere som disponerer husrommet. Dere har plikt til å tilrettelegge og gi tilgang til visninger for utleier i perioden før fraflytting. Dette skal da normalt avtales, og utleier kan i utgangspunktet ikke ta seg inn i utleieenheten så lenge den leies av dere. Men hvis hun hadde spurt på forhånd, måtte dere i utgangspunktet uansett gitt tilgang for utleier for å avholde visninger.
Dette er et brudd på husleieloven evt. Men i dette tilfellet kan det jo fremstå for utleier som om dere ikke lenger disponerer husrommet. Jeg vil tro at en anmeldelse vil ha lite for seg, men at dere heller gjør oppmerksom på at dere fortsatt disponerer husrommet og at visninger må avtales med dere.

Med vennlig hilsen, advokat Ida Helene Braastad Balke

Del denne artikkelen: