Stefar med tinglyst borett

Publisert: 14.03.2019

Jeg har en bolig med en sekundær leilighet med tinglyst borett for min stefar. Han har en ny kjæreste (ikke noe kontraktuelle forhold) og jeg lurer på om hva som gjelder om han skulle havne på gamlehjem. Frafaller boretten når man ikke er i stand til å bo der selv? Kan han kreve at kjæreste skal bo der når han selv er på gamlehjem? Ønsker å gå dette opp på en ryddig måte for alle parter før vi plutselig har et problem. Vi har en standard avtale med tinglyst borett, ikke noe annet.

Svar:

En borett er normalt en personlig servitutt hvilket betyr at denne retten gjelder kun vedkommende og kan ikke overdras til andre, iallfall ikke uten ny avtale/aksept fra boligeier. Jeg vil ikke utelukke at man ved avtale kan etablere andre varianter men om dere har en standard avtale så er jeg trygg på at rettigheten i dette tilfelle er personlig og kan ikke overdras andre.

En slik borett vil man normalt sett ikke ensidig få fjernet fra tinglysningen før etter dødsfall.

Men det er ikke noe i veien for at rettighetshaver selv aksepterer at rettigheten skal fjernes fra tinglysningen om den er frafalt på grunn av at man ikke kommer til å flytte tilbake.

Med vennlig hilsen, advokat Stig Rune Østgaard

Del denne artikkelen: