Samboerskap og rettigheter til gård

Publisert: 14.10.2019

Min samboer (m/ felles barn) har kjøpt sine foreldres gård, og eier denne. Hun betaler lånet på gården+strøm. Næringsinntektene fra gården tilfaller min samboer, selv om jeg har hatt største arbeidsmengde. Jeg har alt av utgifter på biler, TV, data, mob.tlf etc til barna, samt største utgifter til ferier etc. I tillegg betaler jeg alt av renter/avdrag på et felles lån vi har fra tidligere. Hvilke rettigheter har jeg ved et evt brudd? Hun får jo betalt ned gården. Jeg eier ikke noe av verdi.

Svar:

Som samboere er det sameieloven som regulerer eventuelle verdier som dere eier i fellesskap. Slik du beskriver ovenfor er det kun samboeren din som eier gården og du har således ikke noen rettigheter i forhold til denne dersom dere skulle gå fra hverandre.

Dere står imidlertid het fritt til å inngå avtale om både eierskap og fordeling ved et eventuelt samlivsbrudd. Jeg vil anbefale at du og din samboer snakker sammen om nettopp det at du vil stå uten noen verdier dersom dere går fra hverandre. En advokat vil kunne hjelpe dere med å lage en samboeravtale hvor dere kan regulere både hva som skal være i sameie og hvordan fordelingen skal være dersom dere går fra hverandre.

Med vennlig hilsen, advokat Gro Arnesen Fremstad

Del denne artikkelen: