Samboer vil ha alt overskuddet fra boligsalg

Publisert: 01.10.2019

Jeg og sønnen min kjøpte et hus i 2012, vi solgte huset i 2017 og delte pengene, vi satt igjen med nesten 900 000 kr hver. Pga min jobbsituasjon, så fikk ikke jeg boliglån, men samboeren min og han fikk egenkapitalen min og kjøpte en leilighet som vi bor i nå. Nå vil han «kaste» meg ut, men det er mine penger? Jeg har bevis for at pengene ble overført til hans konto, og at han hele livet sitt har vært i inkasso, gjeld til staten (ble gjeldfri når han kjøpte i fjord. Jeg står ikke som eier.

Svar:

Ved et samlivsbrudd skal begge samboere beholde det som tilhører dem. I ditt tilfelle vil det bli et bevisspørsmål hvem som er reell eier av leiligheten og om dere eier denne i sameiere.

Stiftelsesgrunnlaget danner grunnlaget for vurderingen av hvem leiligheten tilhører. Hvem leiligheten er registrert på er ikke alene avgjørende. Sentrale momenter i en rettslig vurdering vil være om kjøpet av leiligheten har vært et felles prosjekt og om man har vært med å finansiere kjøpet. Et innskudd på kr 900 000 vil ofte sees på som et eierinnskudd i mangel av avtale om noe annet.

Det er en god del rettspraksis på dette området. Du bør kontakte en advokat som arbeider med samlivsbrudd. Fortsetter samlivet vil jeg anbefale at dere får hjelp til å sette opp en samboeravtale som regulerer eierskapet.

Del denne artikkelen: