Riktig husleie for samboer

Publisert: 18.01.2019

Madammen har kjøpt leilighet som jeg skal nå flytte inn i. Problemet er da vi skulle bli enig i hvor mye jeg skulle betale i månedsleie. Vi har blitt enige med at vi skal dele absolutt alle utgifter utenom avdrag på lånet hennes, som vi syns er rimelig. Men så er det en ekstra utgift som hun ville også ha med i månedsleien: kapitalrenter. Det er 2 % av egenandelen hun har satt i boligen skal jeg betale henne i året siden det er penger hun kunne få i renter i banken. Hva er riktig leie?

Svar:

Det finnes dessverre ingen matematisk eller juridisk formel som regner ut hva som er riktig leie i et tilfelle som dette. Du og din kjæreste står som et klart utgangspunkt fritt til å avtale leiebeløpet ut fra deres respektive ønsker og behov.

Bestemmelsen i husleieloven § 4-1 inneholder riktignok en mindre begrensning i avtalefriheten som dere har. Etter denne bestemmelsen følger det nemlig at det ikke kan avtales en leie som er urimelig i forhold til det som vanligvis oppnås på avtaletidspunktet ved ny utleie av liknende husrom på liknende avtalevilkår. Denne bestemmelsen vil likevel neppe være til hinder for at dere avtaler at den tapte kapitalrenten blir inkludert i leiesummen dersom du også aksepterer en slik løsning.

Del denne artikkelen: