Regning etter skade fra oppussing

Publisert: 14.08.2018

Pusset opp badet selv (sammen med en venn som er rørlegger) og skulle bytte dusjbatteri. Her røyk røret da platealbuen ikke var festet riktig, enten fra forrige eier eller fra da bygget ble satt opp i 96'. Skaden ble fikset gjennom forsikringselskapet og jeg ble fortalt av styreleder at de skulle se på saken. Da dette tok flere mnd fikk jeg en regning på egenandelen 6000,- uten forvarsel. Her mener jeg at det ikke er min skyld, og da de har brukt så lang tid gjelder ikke eierskifteforsikringen.

Svar:

Etter bestemmelsen i eierseksjonsloven § 33 (2) 1. pkt. fremgår det at sameiet har en vedlikeholdsplikt for felles installasjoner som går gjennom bruksenheter, slik som rør, ledninger og kanaler. I utgangspunktet vil det derfor sannsynligvis være sameiet som vil være ansvarlig for å betale egenandelen.

Sameiet skal likevel ikke erstatte tapet dersom sameiet kan sannsynliggjøre at det mangelfulle vedlikeholdet skyldes en hindring også utenfor sameiets kontroll. Videre må det heller ikke være rimelig å forvente at sameiet skulle ha regnet med hindringen, overvunnet hindringen eller unngått følgene av hindringen. Dette følger av bestemmelsen i eierseksjonsloven § 35 (1) 2. pkt. Ettersom skaden sannsynligvis skyldes dårlig utført arbeid av tidligere eier eller utbygger, vil jeg følgelig anta at denne unntaksbestemmelsen vil kunne komme til anvendelse i dette tilfellet. Som en konsekvens kan det også være riktig at det er du som til syvende og sist er ansvarlig for å betale egenandelen.

Del denne artikkelen: