Ønsker at særkullsbarn arver mest mulig

Publisert: 21.02.2020

Jeg har to barn fra et tidligere ekteskap som jeg ikke har noen kontakt med. Jeg er gift på nytt, og ønsker at vårt felles barn får mest mulig da de to eldste har en far som eier en verdifull eiendom samt mye annet som de etterhvert vil arve. Min ektemann og jeg eier en bolig sammen, og vi begge to er så og si gjeldfrie. Hvordan kan vi sikre vårt felles barn på best mulig måte fra å miste arv?

Svar:

Utgangspunktet er at dine barn til sammen har krav på 2/3 av det du etterlater deg. Din mann arver 1/4 og den siste 1/12 kan du testamentere til den du ønsker. Dine to barn du ikke har kontakt med har da krav på sin andel av 2/3, dvs 2/9 hver. Dette kommer du i utgangspunktet ikke unna. Men du kan redusere deres pliktdelsarv til lovens minstearv som i dag er kr 1 mill, men som endres i den kommende nye arveloven til 15G (ca 1,5 mill).

Du kan evt overføre eiendommen din til din mann, slik at det ikke blir noe for dine to barn du ikke har kontakt med. Det bør imidlertid skrives en ordentlig avtale om så skjer.

Med vennlig hilsen, advokat Espen Lång

Del denne artikkelen: