Ønsker å fordele arv på særkullsbarn

Publisert: 24.09.2019

Jeg er gift og står som eier av huset vi bor i. Jeg kjøpte huset etter vi ble gift. Leiligheta jeg solgte kjøpte jeg før jeg møtte ham. Han har hus som han står som eier av og som brukes som fritidsbolig. Vi har begge særkullsbarn, ingen felles. Om han dør før meg, vil hans barn ha krav på noe av mitt hus? Vil jeg arve hans gjeld? Ønsker at mine barn arver meg og hans barn arver ham.

Svar:

Så lenge boligen ikke er registrert som ditt særeie (ektepakt), er det felleseie. Da vil halvparten av verdien anses å tilhøre han. Tilsvarende hva gjelder hans hus.

Om du fortsatt har verdier i behold fra leiligheten du eide før dere giftet dere, kan du kreve skjevdelt. Det gjelder også om deler av dette oppgjøret gikk inn i huset.

Det kan være en løsning for dere å lage en ektepakt hvor dere bestemmer at disse eiendommene er deres respektive særeier. Da vil eiendommene holdes utenfor arveoppgjørene, og kun gå til deres egne barn. merk at dere likevel har rett til ektefellearv i særeiemidler, men dette kan dere eventuelt frasi dere i et testament.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: