Mor følger ikke samværsavtale

Publisert: 03.03.2020

Jeg vant barnefordelingsaken for noen måneder siden og barnet mitt flyttet til meg (til tross at det var ikke det som barnet ønsket). Mor fikk samvær 2 helger i måneden. Problemet er at mor bryr seg ikke om hva dommeren har bestemt og hun henter barnet fra skolen når hun vil og så ofte hun vil. Hun inviterer også ofte barnet til henne etter skolen (14 år gammel, kan ta buss selv). Hva kan jeg gjøre med det? Kan mor faktisk gjøre hva hun vil uten å få noen konsekvenser?

Svar:

Det er alltid vanskelig å forholde seg til en avtale når barnet er blitt såvidt stor og selv bidrar til at dommen ikke overholdes. Det er begrenset hvilke tvangsmuligheter man har i slike situasjoner. Dersom mor holder barnet tilbake utover den tiden som er fastsatt i retten kan du fremme begjæring om at hun fysisk hentes tilbake uten at dette er noen heldig løsning. Dette krever at man fremmer en begjæring som behandles av domstolen.

Alternativt kan du søke bistand hos barneverntjenesten eller familievernkontoret. De kan f. eks. ha samtaler med barnet for å motivere henne til å overholde avtalen dersom dette er vurdert som det beste for henne.

Utover dette er det begrenset hva man klarer å oppnå når barnet er blitt såvidt stor som 14 år.

Med vennlig hilsen, advokat Torgeir Røinås Pedersen

Del denne artikkelen: