Kan gjenlevende ektefelle endre testamente?

Publisert: 24.09.2019
Emneord: ,

Ektepar skrev gjensidig testamente: Ektefelle døde. Lengstlevende overtar alt ved ektefellens død. Ingen livsarvinger. Gjenlevende vil skrive nytt testamente, og gjøre èn forandring fra opprinnelig testamente. a) Er det greit? Gjenlevende vil opplyse at nytt testamente opphever det første testamentet. b) Hvem leverer testamentet til Tingretten for oppbevaring? c) Kan testamentet også oppbevares privat, ferdig signèrt? (og altså ikke være i noe offentlig arkiv

Svar:

Jeg forutsetter at testamentet var et gjensidig testamente og ikke en arvepakt. En arvepakt binder ektefellene til ikke å endre på bestemmelsene i testamentet.

Om det var et gjensidig testament, kan det trolig endres for den del som gjelder gjenlevendes del. Gjenlevende kan aldri endre på testamentet som gjelder de verdier som anse så tilhøre lengstlevende. Så om dette kan gjøres, må vurderes helt konkret.

Den som skriver testamentet kan levere det til tingretten for oppbevaring. Det er frivillig. Testament kan også oppbevares privat. Da er risikoen større for at det ikke kommer til rette ved skifteoppgjøret. Arvingene bør i så fall informeres om hvor det befinner seg.

Merk: testamentet må uansett være signert og med vitner for at det skal være gyldig.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: