Kan eksmann kreve husleie?

Publisert: 01.11.2019

Min eksmann og jeg skal selge huset. Han har flyttet i en leilighet. Ungene og jeg bor fortsatt i huset. Nå vil jeg at økonomien skal deles. Har regnet ut hva vi har i faste utgifter og sett på hva jeg skal betale og regnet ut hva han skal betale. Har sendt han en mail om dette. Selvfølgelig skjønner jeg at jeg må betale mer siden jeg bor i huset. Kan han kreve husleie av meg når han betaler mindre enn meg i tiden frem til huset er solgt? Han hjelper på lån, telefon, diverse.

Svar:

Han har i utgangspunktet krav på husleie fra det tidspunkt han fremsetter krav om det. Loven gir anledning til å kreve markedsleie. Husleien løper i utgangspunktet fra det tidspunkt den som har flyttet ut stiller krav om betaling av leie. Husleiekrav har ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at hvis den som flytter ut, lar det gå en stund før han eller hun sender et krav om husleie, har han eller hun tapt retten til husleie for perioden fra samlivsbruddet frem til kravet ligger på bordet. Hvis dere eier en bolig sammen, kan den som flytter ut kun kreve husleie tilsvarende sin egen eierandel.

Det anbefales å lage en avtale om fordeling av utgifter for perioden frem til det økonomiske oppgjøret er gjennomført. En ryddig avtale kan både dempe konflikter og beskytte dere mot problemer i forhold til kreditorer.

Avtalen bør inneholde fordeling av utgifter til nedbetaling av felles lån, renter, husleie eller fellesutgifter, kommunale avgifter, forsikring, strøm, telefon og andre løpende utgifter i tilknytning til det dere eier sammen.

Med vennlig hilsen, advokat Gro Arnesen Fremstad

Del denne artikkelen: