Hvem skal man forhandle om nedbetaling av gjeld med?

Publisert: 03.06.2019

Jeg har en venn som har pådratt seg stor kredittgjeld på ca 1 500 000 kr. Hoveddelen har blitt overtatt av to store inkassofirmaer, Lindorff pluss ett annet jeg ikke husker navnet på. Når man skal forhandle til en nedbetalingsavtale, er det da med Lindorff, eller alle de mindre selskapene som har benyttet seg av Lindorff? Og hva er det de som regel kan gå med på? Kan man forvente å få slettet noe av rentene? Eller få rentestopp? Er man bedre rustet om man kan betale inn en del med en gang?

Svar:

Dersom Lindorff og et annet stort firma har overtatt gjelden, bør vennen din kontakte Lindorff og det andre firmaet direkte for å forhandle om nedbetalingsavtaler. Det er vanskelig å si noe om hva de som regel går med på, men revurdering av rentefot, rentestopp og sletting av renter er eksempler på ting som kan godtas. Når det gjelder spørsmålet ditt om man er bedre rustet om man kan betale inn en del med en gang, er det vanskelig å si uten å ha alle detaljene i saken, men det å tilby kreditorene en sum i en forhandlingsprosess, i bytte mot eksempelvis rentestopp, er ikke uvanlig.

For mer konkret rådgivning, kan du tipse vennen din om at NAV har en tjeneste som gir gratis gjeldsrådgivning. Man kan ringe 800 45 343 eller chatte med en veileder direkte på NAVs hjemmesider. Alternativt kan man ta kontakt med et av de studentdrevne rettshjelpstiltakene for hjelp til gjeldshåndtering.

Del denne artikkelen: