Flytte tilbake til Norge etter skilsmisse

Publisert: 06.08.2018

Jeg og barna skal flytte tilbake til Norge etter noen års opphold i midtøsten. Jeg er registrert utvandret i Folkeregisteret og barna er registrert som utflyttet (under 18 år) grunnen til flyttingen tilbake til Norge er skilsmisse. Hvilke rettigheter har vi? Jeg står på bare ben og har ingenting. Jeg har familie i Norge som jeg kan bo hos den første tiden. Hvilke dokumenter kreves for å komme tilbake til Norge? Jeg har ingen andre statsborgerskap.

Svar:

Har du statsborgerskapet, er det ingen spesielle formaliteter for å få komme tilbake og oppholde seg her. Det skal heller ikke være noen problemer med å få barna inn i skolen og få rett til helsehjelp. Det som kan være krevende, er å få Folkeregisteret til å skrive deg opp som hjemflyttet. Jeg har opplevd at noen av saksbehandlerne der har stilt merkelige spørsmål og vært veldig uvillige til å godta bevis for at hjemflyttingen er ment å være permanent. Alt de egentlig skal trenge, er dokumentasjon på at du har et sted å bo.

Jeg anbefaler at du registrerer deg hos NAV snarest mulig, slik at du får nødvendig hjelp (sosialstønad hvis du ikke har noe annet) i overgangsfasen.

Del denne artikkelen: