Eks-samboer nekter å selge bolig

Publisert: 12.06.2019

Jeg og samboer gikk fra hverandre for snart 2 år siden og la hus vi begge eier likt ut for salg. Bestemte oss for å prøve igjen, men det funket ikke. Sambo flyttet ut for 3 mnd, jeg bor i huset. Huset har hele tiden stått for salg. Ingen bud, ingen på visning. Satt ned pris en gang, eks-sambo nekter å sette ned mer. Er belastning for meg å bli boende, jeg kommer ikke videre etter bruddet før huset er solgt og jeg kan flytte ut. Hvor lenge kan han nekte? Kan jeg gjøre noe? Han nekter å bo i huset.

Svar:

Jeg har stor forståelse for at dette er en belastning for deg. Dessverre er det ingen quick-fix på denne problemstillingen og dere må i utgangspunktet være enige om hvilke pris dere skal selge boligen. Du skriver at dere eier huset likt og jeg legger til derfor til grunn at dette er et sameie mellom dere med en 1/2-eierandel hver. Etter sameieloven er det anledning til å kreve et sameie oppløst ved tvangssalg gjennom namsmannen.

Tvangssalg har imidlertid noen sider ved seg som kan gjøre det mindre attraktivt, herunder en lengre salgsprosess og at eiendommen på tvangssalg ofte blir solgt til noe under markedspris. Jeg vil derfor anbefale at du tara kontakt med en lokal advokat som kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for deg.

Med vennlig hilsen, advokat Eric Augustin Krogh

Del denne artikkelen: