Campingplass forbyr hunder å bade

Publisert: 20.06.2019

Kan en campingplass nekte sine gjester å bade sine hunder i vannet som ligger ved campingplassen? Feks Mjøsa? Det er satt opp skilter rundt på campingplassen at bading av hunder er forbudt. Er dette lov? Jeg kan forstå det kan være plagsomt der det er mye folk og bader. Men camping har flere plasser som ligger ved vannet hvor det ikke bader så mange.

Svar:

Hei.

Allmenhetens rett til ferdsel i naturen er regulert av friluftslovens regler. Utgangspunktet etter lovens § 8 er at enhver (inkludert hunder) har rett til å bade i sjø eller vassdrag fra strand som ligger i utmark, forutsatt at dette ikke er til utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre. Dersom badingen skjer fra innmark, kan dette bare gjøres etter tillatelse fra eier. Hva som regnes som innmark og utmark er definert i lovens § 1 a.

En eier kan etter friluftslovens § 13 andre ledd sette opp forbudsskilt mot bading av hunder dersom det foreligger særskilt hjemmel for dette. Eieren kan også sette opp forbudsskilt der allmennheten ikke har tilgang etter friluftsloven.

Med vennlig hilsen, advokat Ida Helene Braastad Balke

Del denne artikkelen: