Butikkeier med stor gjeld

Publisert: 31.07.2018

Jeg driver en matbutikk og har hatt 1,2 millioner som forbrukslån og kreditt. Salg blir dårligere for tiden, og jeg kan ikke forsette med butikken fordi det blir mer gjeld.

Hva kan skje hvis jeg kan ikke betale pengene tilbake. Min bedrift er et enkeltpersonforetak, ikke AS. Jeg vil gjerne vite hva konsekvensene er for fremtiden.

Svar:

Du må finne best mulig tidspunkt og måte å enten avvikle butikken, eller selge til noen annen slik at kreditorenes (og dine) tap blir små som det går an. Hvis du bare holder på til du blir slått konkurs, så pleier tapene å bli større. Dette er det mange grunner til. En er at bobestyreren pleier å selge ut alt for en slikk og ingenting. En annen er at de ansatte får lønn i oppsigelsestid (fra Lønnsgarantiordningen, som krever pengene tilbake fra deg) uten å gjøre noe arbeid. En tredje er at du blir belastet med oppsigelsestid på leieforholdet, uten at du får brukt lokalene. Hvis gjelden du sitter igjen med til slutt er umulig å betale, så går det an å be om gjeldsordning. Det innebærer at du må leve veldig nøkternt i 5 år, mens mye av det du tjener går til kreditorene dine som lønnstrekk. Deretter blir resten av gjelden strøket.

:-J

Del denne artikkelen: