Bare ett barnebarn får forskudd på arv

Publisert: 06.05.2020

Farfar har en sønn og to barnebarn. Barnebarna har ikke samme mor, far er skilt fra begge, gift på nytt. Farfar hadde to eiendommer. For en del år tilbake fikk barnebarn 1 kjøpe den ene eiendommen av farfar til en pris langt under markedsverdi. Barnebarn 2 ble lovet en tilsvarende fordel i den andre eiendommen på et senere tidspunkt. Den andre eiendommen er nå lagt ut for salg av barnebarn 1, farfar står fremdeles som eier. Det ser ut til at barnebarn 1 i samråd med far arver eiendom 2. Er dette lov?

Svar:

Dersom farfar ikke sitter i uskiftet bo kan han selv bestemme hva han vil gjøre med alle sine eiendeler. Dette kan selvfølgelig fremstå som urimelig, men ikke ulovlig. Er det noen skriftlig avtale som endre noe på dette?

Det enkleste er nok å ta opp problemstillingen med farfar. Hvis han begynner å bli gammel og glemsk ville jeg vurdert om han forstår det han gjør. Gjør han ikke det må dere ta grep i forhold til fylkesmannen og vergemål.

Sitter farfar i uskiftet bo er det begrensninger på hva han kan gjøre, bl.a. å gi bort eiendom eller selge til underpris.

Med vennlig hilsen, advokat Espen Lång

Del denne artikkelen: