Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter (navn, bosted, personnummer etc). Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

tegn igjen

Skatt på pengegave fra bror?

Publisert: 27.11.2020

Min bror ønsker å betale ned 400 000 av boliglånet mitt. Må jeg skatte av dette beløpet, eller finnes det en viss grense en må holde seg under for å slippe skatt?

Les mer

Må bekrefte antall barn ifm arv

Publisert: 27.11.2020

Ett spørsmål ifm arv - finnes det et dokument i Norge som bekrefter antall barn man har når man dør? Ifm dødsfall i Spania, der det ikke er skrevet testamente, ber spanske myndigheter om dokumentasjon på at det ikke finnes flere barn enn de 2 som vi mener vi er.

Les mer

Rettigheter når kvinne lyver om prevensjon

Publisert: 27.11.2020

Hypotetisk sett om en mann hadde blitt lurt av en kvinne som sier hun er på prevensjon når hun ikke er det og deretter blir gravid, hva sier loven da? Vet medier og samfunnet liker å skylde på mannen uansett, men lurer på rent juridisk om dette er et spesielt tilfelle for noe, eller om det blir som vanlig at man bare må skrive fra seg foreldreansvar og betale barnebidrag i 18 år?

Les mer

Kan mor forandre på barns etternavn?

Publisert: 27.11.2020

Kan mor forandre på barns etternavn uten at far skriver under på det? Barn er snart 12 år, har i dag mors etternavn som mellomnavn og fars etternavn som etternavn. Kan mor bytte om slik at fars etternavn blir mellomnavn, uten at far skriver under?

Les mer

Undersøkelsesfrist hos barnevern

Publisert: 26.11.2020

Undersøkelsefrist hos BV var 9. november. Nå er det snart 2 uker siden det men vi har ikke hørt noe. Hva er praksisen? Finnes det noe frist etter frist for å få noe info?

Les mer

Erstatning for tapt barndom

Publisert: 26.11.2020

Jeg lurer på om dere hjelper til i saker om å søke om tapt barndom? Jeg er nå blitt 30 år og sliter fortsatt hardt etter en forferdelig barndom der systemet sviktet hele veien. Jeg har diagnosene borderline, PTSD, spiseforstyrrelser, angst og depresjonslidelser. I tillegg slitt med rus siden 13 års alderen. Har gode perioder, men så kommer traumer mm og det takler jeg ikke å stå i. Jeg har lite kontakt med de og søster. Har dere fri rettshjelp og kan hjelpe meg?

Les mer

Barnefar leverer ikke tilbake klær etter samvær

Publisert: 26.11.2020

Jeg og barnefar har 60/40 samværsavtale satt av tingretten. Far betaler bidrag. Problemet er at han kontinuerlig nekter å levere tilbake klær etter samvær, men påstår i sms-utvekslinger at han har levert tilbake klær og utstyr. Jeg vurderer å få en advokat til å sende far et brev om dette, men er usikker på hva advokaten eventuelt kunne ha skrevet. Er det noe vits i å kontakte advokat i dette tilfellet?

Les mer

Faktura uten bilag

Publisert: 26.11.2020

Jeg har mottatt faktura fra en bedrift som har utført arbeid hos meg. Jeg har ikke mottatt underbilag eller dokumentasjon (timelister, kvitteringer på materialer, dokumentasjon av utført arbeid) og krever å få dette før jeg betaler noe, dette blir jeg nektet. Hvilke rettigheter har jeg? Kan jeg kreve dette før jeg betaler noe som helst? Er ikke enig i fakturabeløpet og det er derfor jeg krever å se dette.

Les mer

Klage på fiskekjøp

Publisert: 26.11.2020

Jeg kjøper fisk fra selger over nettet. Jeg betaler 1500 kr for fiskene og frakt på 400 kr, men når pakken kommer fram er fiskene døde (Kjøpte seg 12 akvariefisker og noen torsker). Torskene hadde rett og slett spist slørhalene og senere dødd. Jeg ville heve kjøpet osv og krevde erstatning for transportutgiftene. Spørsmålet mitt er rett og slett bare om jeg får erstatning for transportutgiftene?

Les mer

Vil flytte pga psykisk helse

Publisert: 26.11.2020

Jag och min kjæreste er veldig misfornøyd med den leiligheten vi bor i nu. Vi bor i et kollektiv og har manglet romkamerater, något som har gitt oss stor bekymring og angst. Vi har bestämt att vi kommer flytta så snart som möjligt, och håller på att försöka hitta en ny leietaker till vårt rum. Mitt spørsmål är: om vi helt plötsligt skulle sluta betala leien, vad finns det för konsekvenser? Kan vi försvara oss med att vi var tvungna att flytta pga mental hälsa, som exempel?

Les mer
1 2 3 397