Spør en advokat

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter. Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter to uker.

NB! Spørsmål vil ikke bli besvart i juli. Tjenesten åpner igjen i august.

tegn igjen

Hvordan søke fri rettshjelp

Publisert: 23.06.2017

Har et spørsmål om fri rettshjelp, hvordan søke og hvor lang tid tar det før man får svar.

Les mer

Erstatning for nybygg som ikke svarer til forventningene

Publisert: 23.06.2017

Vi kjøpte en leilighet i prosjekt med en 2-roms utleiedel. Vi fikk ingen informasjon om at leiligheten ikke var godkjent av PBE og nå er redusert til en 1 roms utleiedel. For oss er dette ikke akseptabelt da vi skulle benyttet den som generasjonsbolig. Hadde vi visst dette ville vi valgt 2 atskilte leiligheter i samme blokk. Alle er solgt, så nå er det for sent. Utbygger har tilbudt kr 100 000,- i kompensasjon hvis vi trekker oss og tilbakebetaling av forskudd (10%). Bør vi kreve mer?

Les mer

Regler for utleiers tilgang til leilighet

Publisert: 23.06.2017

Jeg har ett spørsmål angående utleiers oppførsel. Vi har fått beskjed om at det skal males ved verandaen som følger med leiligheten vi leier, men vi får ikke beskjed når det skal skje noe som hemmer våre planer ved bruk av verandaen og grilling, samt at utleier kommer plutselig opp på verandaen uten forvarsel og starter og titter inn mens min samboer er alene hjemme slik at hun føler at hun må gjemme seg bak en vegg slik at han ikke ser henne. Hva kan man gjøre med slikt?

Les mer

Skatt av bolig man ikke har bodd i selv

Publisert: 23.06.2017

For fire år siden ønsket min kone og jeg å hjelpe vår datter inn på boligmarkedet, og sammen med henne kjøpte vi i den anledning en borettslagsleilighet til henne. Som formelle eiere av leiligheten står min kone og datter med 50% hver. Min datter har bodd i leiligheten sammenhengende i fire år. Hun ønsker nå å flytte. Mitt spørsmål er da om min kone vil bli gevinstbeskattet ved salget av leiligheten. (For ordens skyld: Verken min kone eller jeg har på noe tidspunkt bodd i leiligheten.)

Les mer

Huseier vil ha forskuddsleie

Publisert: 23.06.2017

Skal leie en leilighet. I annonsen står det depositum. I går ble det foreslått forskuddsleieavtale istedenfor. Hva er forskjellen? Utleier skal ha 3 mnd dep. og husleie totalt 32 000,- , men ved forskuddsleie blir det da 3 mnd forskuddsleie pluss husleie , totalt tilsvarende sum som nevnt ovenfor.

Les mer

Fått påvist ADD og skolen følger ikke opp

Publisert: 20.06.2017

Jeg har akkurat fått påvist ADD i en alder av 19 år. Jeg var nødt til å droppe ut av skolen før jeg fikk diagnosen. Jeg hadde store konsentrasjonsvansker, og mye problemer med skole, og valgte å avslutte ettersom jeg ønsker bedre resultater når jeg har fått riktig behandling. Skolen har ikke fulgt meg opp. I VG2 fikk jeg IV i ett fag (noe jeg er sikker på kan være ADDen), jeg er nødt til å ta opp for 2000 kr. Helsetjenesten ønsket ikke å ta meg inn før nå. Er det grunnlag for å ta videre?

Les mer

Ønsker at eks skal selge boligen fortere

Publisert: 20.06.2017

Kjæresten min skal kjøpe seg inn i min bolig og selge egen bolig. Jeg har fått ei verdivurdering fra meglerfirma som jeg vet er lavere enn jeg ville fått ved et salg på åpent marked. Han har fått inn et bud som lå lavere enn han var villig til å selge for og skal nå ha ny visning. Jeg ser for meg at hans salg vil kunne trekke ut i langdrag ettersom det er sommerferie. Har jeg noen rett til å påvirke framdrift i salget hans og er det logisk at han må være med å dekke noe av mitt økonomiske tap?

Les mer

Far nekter barna å bytte skole

Publisert: 20.06.2017

Fra høsten 2016 har jeg hatt barna mest da far ikke klarer å følge opp de daglige tingene med jentene. I avtalen står følgende : "Jentene skal gå på - skole. Dette er noe vi skal tilstrebe skjer frem til de går ut 7. klasse". Men nå pga familieforøkelse må jeg flytte og har ikke fått tak i bolig rundt denne skolen til en levbar pris og må flytte 1 time og 30 min med buss. Far nekter meg å bytte skole på jentene til tross for at eldste på 10 fremmer ønske om dette. Kan han gjøre dette?

Les mer

Far vil ha samvær med 16 mnd gammelt barn

Publisert: 20.06.2017

Jeg har en gutt på snart 16 måneder med min eks-kjæreste. Vi har aldri bodd sammen, og det ble slutt mellom oss under graviditeten. Det jeg lurer på er, hva har jeg har jeg retten til når det gjelder samvær med barnet, hva slags bestemmelser kan jeg få være med å ta om barnet. Kan moren flytte så jeg ikke får ha noen kontakt med barnet?

Les mer

Mor krever henting av barn før kl 17

Publisert: 20.06.2017

Kan mor kreve at henting ved samvær skjer før kl. 17.00? Mor har flyttet et godt stykke unna og jeg har en jobb som ikke lar seg gjøre at jeg rekker det tidspunktet.

Les mer