Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter. Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter to uker.

NB! Advokatenhjelperdeg.no holder sommerstengt i juli og spørsmål vil ikke bli besvart i denne perioden.

tegn igjen

Forkjøpsrett som bortfester av tomt

Publisert: 22.06.2018

Jeg er bortfester av tomt til fritidsbolig. I følge kontrakten har jeg forkjøpsrett ved salg av hytta. I den forbindelse har jeg to spørsmål.

1. Kan fester forlange at festekontrakten overdras til ny fester med samme festeavgift hvis jeg ikke benytter meg av forkjøpsretten?

2. Hvis fester kan forlange overdragelse med samme festeavgift vurderer jeg å benytte meg av forkjøpsretten. Må jeg da ved eventuelt salg senere forholde meg til forhenværende kontrakt, eller må det da skrives ny kontrakt?

Les mer

Overta bolig fra tante

Publisert: 22.06.2018

Vi er en familie på 5 som bor i enebolig med 2 separate etasjer. Huset står på tanta mi. Og hun har ingen barn. Hun ønsker å sette huset over på meg. Er det noen måter og gjøre det på og slippe dokumentavgiften? Hun er redd for at det skal bli problemer senere da onkel har en sønn fra tidligere ekteskap som han har 0 kontakt med.

Les mer

Skatt for å selge etter mindre enn ett års botid

Publisert: 22.06.2018

Hvordan er regler for skatteplikt i borettslag med fellesgjeld når botiden er mindre enn ett år? Boligen har jo økt i verdi fordi jeg har betalt ned fellesgjeld. Jeg vet at jeg må skatte siden det er mindre enn ett år og at jeg kan trekke vekk megler og lignende, men har jeg noen fordeler/ulemper ved at dette er et borettslag med 50 % av salgssummen i fellesgjeld?

Les mer

Far har overført eiendom til ett søsken

Publisert: 22.06.2018

Etter at min far døde kom det fram at en av mine søstre hadde fått vår far til å gi henne eiendom og hus på verdi 3 millioner. Dette ble gjort flere år før han døde uten at vi 3 andre søstre visste noe om dette. Vi fikk derfor ikke diskutere dette sammen med han. Mitt spørsmål er om det er lovlig at en person får hele arven. Ho har tenkt at ene sønnen hennes skal overta og vi 3 søstrene skal ikke ha noen ting. Dette er en idyllisk eiendom med sjørett, naust og verdifullt familiested.

Les mer

Skatt på arv fra Irak

Publisert: 22.06.2018

Min far er (norsk statsborger) med opprinnelse fra Kurdistan region Irak. Han har arvet eiendom fra sin far i Irak. Denne eiendommen nå blitt solgt og faren min har ikke noe interesse for å bruke pengene der, han er pensjonist og vil overføre pengene til Norge og kjøpe seg et hus. Saken er at han kan ikke overføre fra en privat konto til sin konto her i Norge fordi bankene tilbyr den tjenesten til bedrifter og en bekjent av han kan hjelpe faren min med det. Spørsmål: Er det skatt på slik arv?

Les mer

Utleieleilighet mangler bredbånd og kabel-TV

Publisert: 22.06.2018

Dette gjelder en sokkelleilighet vi leier gjennom et meglerfirma. I en FINN.no-annonse står det under fasiliteter: Kabel-TV og bredbåndstilknytning. Videre i annonsen står det opplegg for kabel-tv, opplegg for bredbånd. I leiligheten er det ingen fysiske uttak verken for kabel-tv eller bredbånd. Vi har fått beskjed om å koble oss på en ruter i overetasjen og bruke Riks-TV, evt. tegne eget abonnement på mobilt bredbånd. Har vi rett til å kreve utleier skal få ordnet fysiske uttak for oss?

Les mer

Redd for at søster pantsetter sin andel av hytta

Publisert: 22.06.2018

Vi er to søsken som eier en hytte på Hvaler, som er delt i to. Vi har hver vår inngang, bad, kjøkken, stue og hems. Det er en familiehytte som min far bygde. I 2007 rev vi den gamle hytten og bygde ny. Vi har ikke skrevet noe regler, men vi er enige om at skal den selges må begge være enige. Det har nå kommet frem at min søster sliter økonomisk. Det jeg lurer på er om hun kan pantsette sin del. Trenger hjelp til å skrive ned regler som hindrer dette.

Les mer

Far fester når han har samvær

Publisert: 22.06.2018

Jeg og barnefar er skilt. Delt foreldreansvar. Vårt samliv ble avsluttet fordi far prioriterer fest og alkohol over familien. Første året etter separasjon hadde jeg full omsorg for sønnen vår til han ble 2 år. Året etter var vi formelt skilt, og det er nå 40 % far og 60 % mor. I denne 40 % bruker far barnevakt i helgene slik at han kan feste. Kommunikasjon er dårlig og far stiller ikke opp på foreldremøter i barbnehagen. Hva er mulighetene min til å få fullt foreldreansvar og omsorg 70/30?

Les mer

Samvær når man jobber turnus

Publisert: 22.06.2018

Jeg og min samboer holder på å gå fra hverandre. Jeg jobber i Nordsjøen med turnus 2 uker på jobb og 4 uker hjemme. Kan barnemor kreve at jeg slutter i min nåværende jobb?

Les mer

Bidragsyter ønsker mer samvær med sine barn

Publisert: 22.06.2018

Bidragsyter ønsker mer samvær med sine barn (tenåringer), men "barna" som ungdommer flest har sitt miljø hos bidragsmottaker (5 mils avstand), og samværet minsker fra måned til måned. Bidragsmottaker legger heller ikke opp til økt samvær, ei heller innenfor minimumskravet, da vedkommende hevder bidragsyter heller skal betale mer, da barna er mer der. Skal en slik passiv form for samværsabotasje belønnes med økt bidrag, når bidragsyter ønsker samvær? Kan en jurist sette opp en gyldig avtale?

Les mer
1 2 3 351