Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter (navn, bosted, personnummer etc). Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

tegn igjen

Mottatt krav på gjeld som ikke finnes

Publisert: 24.02.2021

Jeg har mottatt krav på en gjeld jeg mener ikke finnes mer, men som har sitt opphav i et usikret lån jeg hadde tidligere. I skattemeldingen stod gjelden til aktuell bank i kr 0,- (kun innbetalte renter) og i Gjeldsregisteret står det ingenting om denne "gjelden". Kan et inkassofirma sende en sånn sak videre?

Les mer

Advokat sendte ikke inn anke

Publisert: 24.02.2021

Brukte advokatfirma for å hjelpe avslag uføretrygd. Når alt var i orden og søknad om å få refundert utgifter til NAV blei sendt, kom det avslag. Advokatfullmektig beklaget dette, sa det var uproft av NAV og svarte meg i mail at "vi følger opp saken, anke, uten at vi skal belaste deg for det". Gjekk nokon måneder og eg etterlyste saka. Viste seg at advokatfullmektig var sluttet og anken var ikkje sendt. Har etterlyst dette, men kommer ikkje til avklaring. Dette startet des 2019. Hva kan eg gjer?

Les mer

Svindlet av kryptovalutaselskap

Publisert: 24.02.2021
Emneord:

Jeg har investert i kryptovaluta og har funnet ut at jeg er blitt svindlet for ca 4 200 000 kr i løpet av det siste halve året av qutek.io. Saken er nå politianmeldt. Pengene er overført fra min private konto til div utenlandske banker. Er det noen mulighet til å spore pengene? Har banken min noe ansvar her for å dekke tapet? Hva anbefaler dere jeg skal gjøre videre? Er pengene tapt for alltid?

Les mer

Kan ikke gå på ski til hytta pga naboens vei

Publisert: 23.02.2021

Vi har en hytte uten bilvei til døra, men parkering ca 500 meter unna på grunneiers tomt. Den eneste nabohytten anla vei for ca 8 år siden uten å involvere oss. I år har vi begynt å bruke hytten igjen på vinterstid etter at barna ble større. Vi har fått redusert fremkommelighet til hytten da vår adkomst til hytten vinterstid gikk der veien nå er anlagt. Når den brøytes er det ikke mulig å gå på ski her lengre. Har nabo plikt til å tilrettelegge sti for oss? Er saken foreldet?

Les mer

Grunneier krever betaling for ny parkeringsplass

Publisert: 23.02.2021

Grunneier har laget ny reguleringsplan for hytteområde. Dette resulterte i at felles parkeringsplass for hytteeierne ble flyttet. Planen ble godkjent av kommunen. Grunneier etablerer ny parkeringsplass og krever at hytteeierne skal finansiere anleggskostnadene. Kan dette gjøres uten at det er inngått avtale om dette?

Les mer

Rett for å miste jobben etter dårlig spøk

Publisert: 23.02.2021

Jeg dro en spøk på jobben med å skrive i en arbeidsordre for en annen att personen var «gay». Nå er må jeg inn til samtale med arbeidsgiver for att jeg har trakassert personen. Kan de sparke meg for dette? Har beklaget meg for personen de gikk utover, han syntes de var litt gøy og skjønte spøken. Har det noe å si, eller kan jeg bli sparket for min lille spøk. Er ikke slik att jeg alltid gjør dumme ting.

Les mer

Hvor mye ferie har jeg rett på?

Publisert: 23.02.2021
Emneord: ,

Siste år 2020, var 100 % fra 01.01.2020 til og 25.08.2020 , 50 % fra 26.08.2020 til og 26.09.2020 , og jobbet til enda av 2020. Kor mye feriedager har eg fra jobben? Som eg vil ta mindre feriepenger, først for de første 45 sykedager og cirka 14 000 feriepenger fra jobben, og grunn at jobben vil bruke min feriedager for å spare penger.

Les mer

Ønsker tidligere utbetaling av provisjon

Publisert: 23.02.2021

Jeg jobber som selger av et produkt som har veldig lang leveringstid, 6 - 14 mnd etter bindende kontrakt er skrevet med kunde. Jeg har en lav fastlønn. Jeg får ikke utbetalt provisjonslønnen min før produktet er betalt av kunde, og finner det lite motiverende å få lønn for hardt arbeid så lang tid etter jobben er gjort, da jobben har varierende arbeidsmengde i løpet av året, og det blir mye overtid da det er som best. Kan jeg forlange utbetaling tidligere?

Les mer

Hjelp til registrering i Brønnøysundregisteret

Publisert: 23.02.2021
Emneord:

Jeg finner ikke eksakt kategori for mine spørsmål og velger derfor økonomi. Jeg forsøker å lage vedtekter for et veilag for registrering i Brønnøysundregisteret. Hvilken organisasjonsform er riktig å bruke, andelslag eller samvirkeforetak? Samtidig: Hva betyr det at "laget forpliktes av styrets leder"?

Les mer

Søke permisjon fra jobben

Publisert: 23.02.2021
Emneord: ,

Jeg jobber som sykepleier 100 % fast på sykehjem. Videreutdannet via kosmetikken. Fått ny deltidsjobb på et spa, skal jobbe fra 2 til 4 vakter på spaet i uken. Og dermed søker om permisjon uten lønn noen av vaktene på sykehjemmet. Hvor mye har jeg lov å søke om permisjon, eller bør jeg si opp noen vakter? Hvordan funker dette? Finner ikke svar på nettet.

Les mer
1 2 3 422