Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter. Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

tegn igjen

Fullmakt for å få forsikring etter avdød mor

Publisert: 10.10.2019

Har en sønn på 14 år som har mistet sin mor, eksen min. Hun var medlem av klp og hadde også gruppelivsforsikring gjennom jobben. Han fikk etterlatpensjon fra klp inn til han blir 20 år. Hun har den gruppelivsforsikring som er på 10 G . Har ringt og fikk beskjed at det stemmer, men jeg må kontakte DnB forsikring, det gjorde jeg, men fikk ikke noe informasjon fordi jeg hadde ikke fullmakt i den privat skift av dødsbo. Jeg er hans verge og som jeg vet han burde få 4G. Hva gjør jeg?

Les mer

Rettigheter når mannen har vært utro

Publisert: 09.10.2019

Jeg var gift på åtte år. Min eksmann hadde elskerinne mens vi var sammen. Hva er min rettigheter?

Les mer

Beholde arvede midler ved skilsmisse

Publisert: 09.10.2019

Kan jeg få tilbake arv hvis den har blitt brukt til bilkjøp når vi skal skilles?

Les mer

Har huseier automatisk tilgang på bolig etter dødsfall?

Publisert: 08.10.2019
Emneord:

Min far døde nylig, spørsmålet er om huseier av leiligheten pappa leide har rett på tilgang (nøkkel). Huseier er også min bestefar som er kjent for å stjele ting. Han har plombert døren og påstår at han skal ha den ene nøkkelen. Hva er riktig fremgangsmåte her? Kan han gå inn i dødsboet å hente ting han mener er hans uten å gå gjennom arvinger først? Eller har jeg som tillitsvalgt rett på begge nøklene?

Les mer

Råderett over disponibel arv ved sykdom

Publisert: 08.10.2019
Emneord:

Når gjenlevende forelder er påvist Alzheimer, finnes det da begrensinger i råderetten(forelder sin) over disponibel arv? Hørte en gang at f.eks. sykdom, som alvorlig kreft uten andre alternativer enn lindrende behandling, stoppet retten til f.eks. å gi bort hytter, biler, hus eller andre eiendeler, til f.eks. 1 av sine arvinger. Evt. ville det i arveoppgjør bli vurdert en takst etter markeds verdi, for eiendelen gitt etter påvist uhelbredelig sykdom, inntraff.

Les mer

Trenger man advokat for å skrive testament?

Publisert: 08.10.2019
Emneord: ,

Når man ønsker å skrive et testamentet, MÅ man da benytte advokat? Altså til å skrive selve testamentet? Eller kan man skrive testamentet selv? Og dersom man gjør det, må det leveres til advokat for at det skal være gyldig? Holder det at man har skrevet det, fått 2 vitner til å signere det og gi et eksemplar til hver av arvingene?

Les mer

Erstatning etter seksuelt overgrep

Publisert: 08.10.2019
Emneord:

For 9 år siden ble jeg kalt inn til avhør på barnehuset, jeg var da 14 år gammel. Her fikk jeg vite at jeg hadde blitt utsatt for seksuelt overgrep på den måte at en eldre mann hadde tatt mine bilder fra sosiale medier, lagt ut på nett og prøvd å selge meg. Jeg fikk aldri vite noe mer etter dette avhøret, men har i senere tid slitt mye med angst. Kan jeg ha krav på erstatning eller har det gått for lang tid? Han ble domfelt noen år senere.

Les mer

Erstatning for feilbehandling

Publisert: 08.10.2019

Har en ryggskade (prolaps) som begynte fra mars i fjor og er fremdeles ikke bra. Det tok lang tid før sjukehus og legene tok meg seriøst og til slutt endte det med hasteoperasjon på nyttårsaften fordi jeg holdt på å bli lam fra midjen og ned. Kort fortalt så sykemeldte de meg i 6 måneder og sa jeg skulle gå på 17 tabletter for dagen i stedet for at de opererte meg, noe som førte til hasteoperasjon til slutt.

Les mer

Saksøke kommune for manglende hjelp til datter

Publisert: 08.10.2019

Min datter som er idag 26 år og er rusmisbruker samt har psykiske problemer "falt gjennom stolene". Det ble tidlig i barndommen påvist store generelle lærevansker og ved 18 årsalderen ADHD. Det ble stor svikt i hjelpen både fra skolen og barneverntjenesten og idag har hun store utfordringer. Hjelpen idag fungerer heller ikke. Jeg ønsker på hennes vegne å reise en sak mot kommunen da jeg ser at de sviktet på alle punkter. Jeg mener hun kan være berettiget til en erstatning. Hvordan går jeg fram?

Les mer

Melde inn gammel arbeidsulykke

Publisert: 08.10.2019

Jeg var hos politiet i dag og forhørte meg litt. Men de sa jeg bør heller høre med en advokat. Det gjelder en arbeidsulykke. Men det er snart 7 år siden. Jeg oppdaget nå at min daværende arbeidsgiver (NMH) aldri meldte inn ulykken som yrkesskade. Jeg gav til og med utfylte yrkesskadeskjemaer til min sjef som han skulle signere og sende inn. Den gang da. Har snakket med NMH. De er trege og vil ikke melde det inn nå virker det som. Hva gjør jeg?

Les mer
1 2 3 402