Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter. Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter to uker.

 

tegn igjen

Arbeidsgiver vil trekke i utbetaling av lønn

Publisert: 23.10.2018
Emneord:

Jeg er i en situasjon hvor jeg skal få etterbetalt lønn for 3 år, da arbeidsgiver har gitt meg for lav lønn. jeg har dessverre vært en del sykemeldt med dokumentert fravær fra legen. Min arbeidsgiver vil at jeg skal trekke fra fraværet mitt av utbetalingen. Er dette lov? Har jeg ikke krav på full utbetaling? Han vil at jeg skal trekke fra det jeg har vært sykmeldt. Jeg har jo fått for lavt utbetalt ved sykemeldingen i periodene også!?

Les mer

Eks-samboer melder fordringskarv etter mange år

Publisert: 23.10.2018
Emneord:

Min avdøde fars eks-samboer har meldt fordringskarv i proklama mot hans dødsbo, 13 år etter de skilte vei. De var samboere i fire år (ingen barn sammen). Hun har ingen kvitteringen eller annet gyldig bevis på kravet. I hensyn til at hun hadde 13 år på å kreve sin så sagt gjeld mener jeg fristen på et slikt krav nå må være utgått. Kan jeg se bort fra hennes krav i fars dødsbo?

Les mer

Holdes ansvarlig for frastjålet mac?

Publisert: 23.10.2018
Emneord:

Jeg har nylig jobbet frivillig i en interesseorganisasjon i ett år. Det oppsto en hendelse der sekken min ble stjålet der jeg fikk refundert alt bortsett fra en mac som var betalt av organisasjonen. De hadde ikke forsikring på den. Jeg har ikke skrevet under noe som sier at jeg er økonomisk ansvarlig hvis den går tapt. Kan de kreve at jeg erstatter mac’en da?

Les mer

Far ønsker foreldreansvar

Publisert: 23.10.2018

Jeg har en sønn på 15 år som jeg har hatt foreldreansvaret for alene siden han var en fire mnd gammel baby. Far har samvær annenhver helg. Nå, de to siste ukene har min sønn snakket mindre og mindre med meg. Har fått vite at barnefar har vist han alt av rettsdokumenter og skriv fra hans advokat til min. Jeg og barnefar har vært igjennom rettsaker om samvær da vi gikk fra hverandre. Det er disse papirene min sønn har fått. Nå vil far gå til retten for å få foreldreansvaret. Hva er mine rettigheter?

Les mer

Vil fraskrive seg alt ansvar for barnet

Publisert: 23.10.2018

Jeg er en gutt på 22 år som nettopp har fått vite at min «partner» er gravid. Hun har vært gravid nå i cirka tre uker og dette passer veldig dårlig med tanke på min livssituasjon på grunn av studier og div. Så jeg er da for en abort. Dette har jeg forsøkt å snakke med henne om, men hun ser ut til å ha bestemt seg (til og med før jeg fikk vite dette). Så da lurer jeg på om jeg har mulighet til å inngå en kontrakt hvor jeg fraskriver meg absolutt alt ansvar for ungen da om hun da ikke tar denne aborten?

Les mer

Ekskjæreste gravid – hvem har ansvar?

Publisert: 23.10.2018

Min eks tok plutselig kontakt og ønsket forholdet opp å gå igjen, til min store glede. Etter kort tid ble både hun og jeg overrasket at det viser seg at hun er blitt gravid, noe hun ikke visste før hun tok kontakt med meg igjen, med en hun møtte helt tilfeldig på byen. Fyren ønsker ikke ansvar for ungen. Hvordan blir dette opp mot ansvar og rettigheter rundt barnet, om jeg og eksen finner tilbake til alt og blir værende i forholdet? Er jeg da fra dag én far for barnet i praksis?

Les mer

Går personlig konkurs- hva skjer med aksjene?

Publisert: 23.10.2018

Jeg er på vei til å gå personlig konkurs. Men jeg eier et selskap 100% og et annet ca. 40% med to andre partnere. Mitt spørsmål er da: Hva skjer med selskapene og aksjene etter at jeg går personlig konkurs? Vil disse tvangsselges? Vil ikke ødelegge for andre.

Les mer

Råd til innhold i testament

Publisert: 23.10.2018
Emneord: ,

Testamente med en begunstiget i Tyrkia(student) oppbevares hjemme, og ett eksemplar hos søsterdatter, som vil kontakte tingretten ved min død. Hans foreldres adresse oppgitt. Adresse i i forrige studieby oppgitt. Bør ny adresse i ny by oppgis? Blir han kontaktet ved min død, og må han sende evt. brev med underskrift tilbake? Er det en svarfrist for ham? Er ordningen jeg har nevnt i orden? Noe uteglemt eller gjort feil?

Les mer

Uenighet mellom søsken om fremtidskontrakt

Publisert: 23.10.2018
Emneord:

Har spørsmål med henhold krangel og uenighet i etterkant av arv, fremtidskontrakt og bruk av vitner. Saken gjelder: Min mann er uenig med sin bror om bruk av såkalt fremtidskontrakt etter hans far gikk bort. Han sår tvil om denne kontrakten er riktig og har kontakten vitnene om hva som er blitt gjort. Min mann mener det er dokumentforfalskning. Da det ene vitne sier at hun ikke har møtt hans far. Og i ettertid sies det at vitnene var tilstede mens hans far skrev under. Får ikke skrevet alt her.

Les mer

Arven overstiger lånekassens formuegrenser

Publisert: 23.10.2018

Det er planlagt å gi forskudd på arv fra gjenlevende bestemor som sitter i skiftet bo, idet hun nå er på sykehjem. Fem barnebarn er i testamentet satt inn som arvinger der til å dele en leilighet likt. Planen er å selge leiligheten og dele pengene nå. Ett av barnebarna vil ved overførsel av summen, få formue over lånekassens formuesgrenser for stipendtildeling. Spørsmålet er om det finnes løsning på dette, og om det er mulig å gi pengene helt eller delvis til foreldrene, inntil formuesgrensen?

Les mer
1 2 3 404