Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter. Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

 

tegn igjen

Søke erstatning for tapt bilskilt

Publisert: 15.01.2019
Emneord:

Jeg mistet eller ble frastjålet bilskiltet mitt. En uke etter finner politiet skiltet på en annen bil. Jeg fikk brev fra politiet i dag om at de har anmeldt saken, og om at jeg kan søke om erstatningskrav på grunnlag av Forholdets art; Mindre dokumentfalsk, brukt falsk dokument. Hvor strengt er slikt?

Les mer

Mor i uskiftet bo vil gi forskudd på arv

Publisert: 14.01.2019

Mor sitter i uskiftet bo. Arvinger er min søster og meg. Mor og jeg har ikke lenger kontakt med min søster. Mor har solgt sitt hus og flyttet i en mindre leilighet. Hun har nå 2 millioner, og ønsker at jeg skal få mest mulig av dette i gave. Hvor mye kan hun gi til meg i gave, uten at min søster kan kreve tilsvarende?

Les mer

Arveoppgjør ved gjeld og forskudd på arv

Publisert: 14.01.2019

Jeg lurer på om man vil låse seg til privat skifte ved senere død ved forskudd på arv? Personen som ønsker å gi forskudd på arv i dette tilfellet har vist seg å være uansvarlig økonomisk, og jeg vet ikke hvordan situasjonen er i fremtiden. Vil det da være skummelt å ta imot forskudd på arv med tanke på å arve gjeld i fremtiden?

Les mer

Særkullsbarn vil sikre arv etter far

Publisert: 14.01.2019

Jeg er særkullsbarn, og min far har nylig gått bort. Hans "nye" og øvrige familie har ikke visst om meg før nå - etter hans død. Han ønsket det slik. Han er registrert som min far i folkeregisteret og på fødselsattest - annen dokumentasjon har jeg ikke.

Hva skjer nå? Hva må jeg selv ta ansvar for (melde meg noe sted?) Hvilke tidsperspektiver/frister må jeg og han øvrige familie (kone og barn) forholde seg til? Bør jeg "alliere" meg med en advokat for å sikre egne rettigheter i arveoppgjøret?

Les mer

Barnefar nekter å ha samvær med barna

Publisert: 14.01.2019

Jeg har 3 barn med min eksmann etter 14 års ekteskap. Vi har vært skilt i 11 år og har felles foreldreansvar selv om barnefar har nektet å ha samvær og kontakt med sine barn hele denne tiden. Det er vanskelig å få hans underskrift på bl.a. pass, opprettelse av bankkonto til barna (de to yngste er 15 og 17 år) og opprettelse av Vipps. Banken min foreslo at jeg kan kreve å få hele foreldreansvaret alene. Hvordan går jeg frem for å få foreldreansvaret alene? Vil det ha noe å si for barnefars bidragsplikt?

Les mer

Fri rettshjelp til barnevernssak

Publisert: 14.01.2019

Har 1 barn på 10 år og ikke foreldreansvar. Føler at barnevern presser mor til barnet å nekte meg samvær og å ilegge meg besøksforbud. Barnevern mottok bekymringsmelding ang mor og rus, føler de skylder på at jeg er uegnet som far uten å hatt noen samtale med meg angående dette. Finnes det noen måte å få advokatbistand/gå til sak mot barnevern under fri rettshjelp? Har inntekt på kr 289 000 ,-. Ønsker kun det beste for min sønn.

Les mer

Konsekvenser ved utleggspant på bolig?

Publisert: 11.01.2019

Jeg og min samboer gikk fra hverandre for noen måneder siden, vi eier 50 prosent hver av en enebolig på eiet grunn. Jeg oppdaget ved en tilfeldighet at det er tatt utleggspant i hans idelle halvpart av boligen for to måneder siden uten at jeg har vært klar over eller informert om dette. Kravene er på tilsammen 30 000,- Hvilken konsekvenser har dette for meg? Kan det kreves tvangssalg av boligen? Planen er å selge boligen til våren, hvordan vil det påvirke ett eventuelt salg? Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Endre adresse på tinglyst boligkontrakt?

Publisert: 11.01.2019

Vi har vært gift tidligere med barn på hver side,og har nå i vårt ekteskap særeie. Vi har tinglyst boligkontrakt på nåværende bolig som vi eier likt, ved at om jeg faller fra, så kan min mann bo der så lenge han ønsker. Dette har mine barn skrevet under på. Nå har vi kjøpt ny leilighet og vil at kontrakten fortsatt skal gjelde. Hvordan gå fram ved å endre adresse? Kan vi legge til et skriv på eksisterende kontrakt og må dette også tinglyses? Må vi bruke advokat til dette som forrige gang?

Les mer

Vil kun kjøpe boligen på småbruket

Publisert: 11.01.2019

Er det mulig å kun kjøpe boligen som er knyttet til et småbruk (nedlagt) med boplikt? Det tilhører min mor og jeg er eneste arving. Hun ønsker ikke å selge hele gården i frykt for at jeg kommer til å selge den i fremtiden. Hun lar meg imidlertid kjøpe kun boligen dersom dette er mulig. Er det evt. andre muligheter for meg å ha en form for eierskap i boligen slik at jeg kan ta opp lån til oppussing etc.? Min mor vil gjerne at jeg bosetter meg der, men er som sagt redd for at jeg skal selge.

Les mer

Hva følger egentlig med leiligheten?

Publisert: 11.01.2019

Vi kjøpte en leilighet hvor vi på visning spurte spesifikt om en fastmontert bokhylle i stuen fulgte med. Megleren svarte ja, det gjør den, men at TV-benk og skap i gangen ikke fulgte med. TV-benk, skap i gang, og noen lamper var ført opp i prospektet som gjenstander som ikke fulgte med boligen. Det sto ingenting der om den fastmonterte bokhyllen. Ved overtakelse hevdet både selger og megler at bokhyllen ikke fulgte med. Megler påstår han aldri har sagt at bokhyllen fulgte med. Hva gjelder her?

Les mer
1 2 3 432