Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter (navn, bosted, personnummer etc). Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

tegn igjen

Rettigheter når sommerjobben forsvinner pga korona

Publisert: 07.04.2020

Har fått indikasjoner fra bedriften hvor jeg skal ha sommerjobb at kontrakten mulig blir terminert pga. Covid-19. Har jeg noen rettigheter hvis dette kommer til å skje? Tenker i første omgang på økonomisk støtte.

Les mer

Sikre at kone får sitte i uskiftet bo

Publisert: 07.04.2020
Emneord: ,

Jeg er gift for andre gang og har to særkullsbarn (16 og 18). Min kone har ikke barn. Hvilken ordninger er mulig for å sikre at min kone kan sitte uskiftet ved min eventuelle bortgang?

- Hva med signert samtykke fra mine barn? - Kan ektepakt med "særeie i livet-felleseie v død" være en måte for å redusere en ev. arveutbetaling på? Barna vil uansett arve "alt" når vi begge er døde. - Annet?

Jeg har forsikring som reduserer "arveutbetalinger".

Les mer

Gi pengegave til en sønn

Publisert: 07.04.2020

Jeg skal gi en sønn et kontantbeløp som forskudd på arv. Hvordan får jeg registrert det slik at det tas hensyn til ved senere arveoppgjør mellom barna (2 sønner)?

Les mer

Svigermor er ikke samtykkekompetent

Publisert: 07.04.2020

Min svigermor har kommet på sykehjem, er dement og ikke samtykkekompetent. Det er ikke utarbeidet framtidsfullmakt. Hun vil nok ikke samtykke til å gi fra seg fullmakt. Min svigerfar trenger fullmakt til kontoer for å ivareta hennes interesser. Hvordan løser vi dette? Ved verge så trenger vi vel også hennes samtykke?

Les mer

Må man jobbe på røde dager?

Publisert: 07.04.2020

Jeg er barnehageansatt. Fikk beskjed at regjeringen vil åpne barnehager i påska som er røde dager. Får jeg ekstra for det, eventuelt fridager? Kan jeg kreve erstatning fra arbeidsgiver for bom og bensinbruk av privat bil i disse dagene? Offentlig transport fungerer ikke ofte og man blir utsatt for ekstra smitte ved bruk av det. Er det obligatorisk å jobbe disse dager? Kan jeg nekte uten konsekvenser?

Les mer

Jobbe som vikar når man får dagpenger

Publisert: 07.04.2020

Jeg jobber 27 % i en restaurant. Jeg har nå blitt permittert i 1 måned pga. corona. Jeg har søkt om 27 % dagpenger fra NAV. Kan jeg jobbe som vikar i en matbutikk i denne måneden uten at dette reduserer dagpenger fra NAV?

Les mer

Testament for samboere med særkullsbarn

Publisert: 07.04.2020

Vi ønsker å skrive et testament. Vi er ikke gift pr dags dato, men ønsker dette. Vi har særkullsbarn. Og derfor ønsker å skrive testament for å sikre hvis eventuelt noe skulle skje. Kan vi skrive et felles eller må vi skrive vært våres? Hva er prisen for dette eventuelt ?

Les mer

Kan sykepleier på 65 jobbe?

Publisert: 07.04.2020
Emneord: ,

Er uføretrygdet sykepleier 65 år med 37 års ansiennitet. Kan jeg jobbe nå?

Les mer

Må man ha originalkopi av kontrakt?

Publisert: 07.04.2020

Må jeg ha orginalkopi av kontrakten min? Jeg har fått en kopi på mail som er signert, så sent over med scanning. Er denne gyldig eller må jeg ha orginal med signatur?

Les mer

Har fars samboer rett på arv?

Publisert: 06.04.2020

Min far døde for en liten stund siden, foreldrene mine har vært skilt i 7 år. Han blei forlovet for 4 år siden (2016), de har ingen felles barn. Sammen leide de en bolig. Hva skjer nå med strømavtaler, forsikringer osv som han betaler på? Har hun rett til å bruke pengene hans nå etter han er død? Fordi det er allerede overføringer fra hans konto til hennes. De har også en bil der min far står som eier og hun som medeier, det er lån på bilen. Hvilken rettigheter har jeg her?

Les mer
1 2 3 330