Utenlandsopphold

Glemt å melde flytting til utlandet etter studiene

Publisert: 26.06.2017

Jeg var student i England fra 2008-2011. Etterpå bodde og jobbet jeg i England fra september 2011 til mai 2012, før jeg tok et masterstudium (også i England) fra september 2012-August 2013. Fra januar 2014 fram til dags dato har jeg fortsatt å jobbe i England. Jeg har helt glemt å offisielt melde fra om flytting til utlandet, og for skatteoppgjøret 2016 glemte jeg å melde i fra om inntekt i England til skatteetaten. Hva kan jeg nå gjøre for å rette opp i disse feilene?

Les mer

Glemt å melde flytting til utlandet

Publisert: 28.10.2016

Jeg jobber som lærer i Russland (gjennom Senter for internasjonalisering av utdanning) og betaler derfor likevel full skatt til Norge. Men jeg har gjort meg skyldig i en forglemmelse som jeg ikke vet konsekvensene av: jeg har glemt å registrere flytting ut av landet? Hvilke konsekvenser kan/vil det få når jeg nå melder fra om det?

Les mer

Problemer med ansatt

Publisert: 28.10.2016

Jeg starter opp min egen salong for tre år siden og er ganske fersk som arbeidsgiver. Har hatt mykje problem med ein ansatt. Vi jobber som frisør og derfor er kundeservice en av viktige faktorer for at kunden kjem tilbake. Har hatt problem med den ansatte siden ho begynte hos oss, er veldig ustabil i humør og dette går utover miljøet å jobb og på kundar. Har hatt medarbeidersamtaler for å kunne hjelp,e men føler eg ikkje får noko tilbake. Vedkommende har sykmeldt seg no i to uker og har fått vite at ho skal på tur til Tyskland. Er det lov?

Les mer

Glemt å melde flytting

Publisert: 02.09.2016

Jeg flyttet for over ett år siden til et EØS-land for å jobbe. Problemet er at jeg overså at jeg er pliktet til å melde adresseendring (før det bodde jeg også utenlands i et annet land som student). Foreløpig er jeg fremdeles registrert i Norge, men ønsker å få ordning i denne situasjonen.

I denne sammenhengen lurer jeg på hvilke konsekvenser det at jeg er så forsinket vil få? Tenker muligens å dra tilbake til Norge til neste år, bør jeg isåfall vente? Setter pris på råd.

Les mer

Jobb i Norge, bosatt i utlandet

Publisert: 20.04.2016

Jeg meldte utflytting fra Norge i 1985. Etter mange år i USA, flyttet jeg til Danmark i 2009, men akkurat nå har jeg et jobbtilbud i Oslo.   Skal jeg katte til Norge? Hva med folketrygd? Må jeg skrive selvangivelse til Norge?

Hvordan fungere 6 månedersregelen, m.a.o. hvis jeg jobber fysisk i Oslo i 6 mnd og hjemmekontor i Danmark i 6 mnd? Har et registert konsulentfirma i Danmark og kan den norske arbeidsgiver betale direkte til fimaet mitt? Er det greit og en fordel?

Les mer

Har ikke meldt flytting til utlandet

Publisert: 13.04.2016

Jeg har bodd og jobbet i Spania siden 2013. Flyttet i 2012 grunnet ett studieopphold og meldte ikke flytting siden studiet kun var 8 måneder. Rett etter studiet fikk jeg et jobbtilbud i Spania og slo til på det, men glemte helt av å melde om utflytting fra Norge.

Nå 3 år etter har jeg fortsatt ikke meldt flytting, men tenker å gjøre dette nå. Kan jeg risikere en saftig skattesmell siden jeg ikke meldte flytting for 3 år siden? Har også kjøpt en leilighet her i slutten av 2014 som jeg ikke har meldt i fra om på selvangivelsen. 

Les mer

Melde flytting til utlandet

Publisert: 13.04.2016

Jeg flyttet til et annet EU/EØS land for 10 år siden. Jeg meldte flytting, men av uklare grunner registrerte folkeregisteret bostedsadressen min i utlandet som postadresse. Ble oppmerksom på dette nylig. Bør jeg nå melde flytting fra dags dato? Eller bør jeg kreve med tilbakevirkende kraft? (Kan dokumentere at jeg har bodd utlandet i 10 år)

Jeg betaler skatt, pensjon og helseforsikring til landet jeg bor i. Bør jeg likevel tegne frivillig medlemskap i folketrygden? Eller er det unødvendig når jeg bor i et annet EU/EØS land?

Les mer

Enkeltmannsforetak når man er bosatt i utlandet

Publisert: 13.04.2016

Jeg har bodd i England siden 2005. Siden 2008 har jeg hatt enkeltmannsforetak der og betalt skatt til England. Jeg skal kjøpe en bolig i Norge da jeg jobber en del med norske kunder og vil styrke dette forholdet.

De betaler per idag til mitt engelske enkeltmannsforetak og jeg skatter dette i England. Jeg beholder min leide bolig i England og vil bo mellom landene, og personlig anse meg som basert i England og har et etablert forhold til revisor der. Kan jeg ha et enkeltmannsforetak i Norge for mine norske kunder og ta resten gjennom England?

Les mer

Skattemessig bosted

Publisert: 11.04.2016

Jeg har fått jobb i et europeisk land. Velger da å melde flytting fordi skatten der nede er 10-20%. Er jeg pliktig til å skatte noe i Norge når jeg er der nede?

Les mer

Barnebidrag til klær

Publisert: 30.03.2016

Når far betaler barnebidrag, er mor pliktig å sende med klær til han når barnet skal ha samvær? Med dette menes vanlig klær og utetøy. 

Les mer