Uskifte

Ønsker å sitte i uskiftet bo med felles bolig

Publisert: 23.10.2018

Vi er et samboerpar som har særkullsbarn, samt to felles barn på 14 og 16 år. Huset står på min samboer, og vi eier en hytte i fellesskap som vi har lån på. Vi ønsker å sikre hverandre ved å kunne sitte i uskiftet bo dersom en av oss skulle falle fra. Er dette mulig siden huset kun står på min samboer? Hvordan kan vi isåfall gjøre det?

Les mer

Betydning av skifte og ektepakt

Publisert: 10.09.2018

Min far er gift på ny med ei med voksne barn som meg. Foreldrene våre har laget en ektepakt med prosentvis eierskap over eiendeler. Det de eide hver for seg før de møttes eier de hver for seg eller en har kjøpt seg inn og det er prosentvis deling. På visse større ting står 50/50 deling, men en har forkjøpsrett (ved ekteskapsbrudd eller død). Skifte skal skje etter fem år. Hva betyr skifte her i praksis? Ny enighet mellom aktuelle parter eller nødvendig tvangssalg for en part.

Les mer

Uskifte som samboer

Publisert: 04.06.2018

Ugifte samboere uten felles barn, begge med særkullsbarn:

1. Hvis samtykke fra særkullsbarn, overhodet mulig å avtale uskifte?

2. Hvis nei; gjensidig testament (m/sækullsbarns samtykke) på en av disse måter: a) arve alt mot at "uskiftereglene anvendes analogt så langt det passer"? b) arve alt m/begrensninger i råde/test.rett og forutsatt forholdsmessig deling til "hver side" etter sistes død, bortfall av testament ved samlivsopphør og utløsning forskudd på arv hvis "nytt forhold"?

Les mer

Kreve arv etter signert utskiftet bo?

Publisert: 03.05.2018

Kan jeg kreve å få utbetalt arv,selv etter at jeg signerte uskiftepapirene? Er enebarn av min far, og han og hans kone har ingen barn sammen. Kan hun selge unna gjenstander som ble kjøpt da han levde?

Les mer

Hytte og uskiftet bo

Publisert: 11.01.2018

Vår far og mor er gift. Far arvet en hytte av sin far som far og mor følgelig bruker. Hvordan vil arven av hytta forløpe seg når far går bort og mor sitter igjen i uskiftet bo? Vi er 3 søsken.

Les mer

Skjevdeling av arv

Publisert: 13.03.2017

For snart 2 år siden flyttet min ex og jeg fra hverandre fysisk. Vi solgte felles bolig 3.900.000 kr og kjøpte ny bolig til henne 2.900.000 kr. Denne har jeg betjent et lån på 1.200.000 kr siden hun ikke har funnet nytt arbeid eller vurderes som arbeidsufør. Hun ønsker nå å kjøpe meg ut og ønsker å benytte skjevdeling av arv etter sin far som ble benyttet til nedbetaling av lån kr 700.000. Jeg fikk også en arv kr 600.000 som også ble benyttet til nedbetaling av lån. Dette skal vel settes opp mot hverandre?

Les mer

Inngå nytt ekteskap når man sitter i uskiftet bo

Publisert: 03.10.2016

Vi er en enke og enkemann som skal inngå ekteskap. Begge sitter vi i uskiftet bo. Vi ønsker å opprette særeie for våre leiligheter, men ellers ha alt felles. Hvordan går vi frem?

Les mer

Uskiftet bo og farsarv

Publisert: 09.09.2016

Min mor sitter i uskiftet bo. Jeg mener både min bror og jeg har underskrevet på at dette var greit for 14 år siden da min far døde. Han vil nå kreve sin farsarv. Kan han det?

Les mer

Godkjenne uskiftet bo

Publisert: 08.03.2016
Emneord: ,

Vi har vært samboere i ca 25 år, og har særkullsbarn. Spørsmål: Dersom alle særkullsbarna skriver under på at lengstlevende av oss kan sitte i uskiftet bo, er da dette juridisk bindende? Kan det tilbakekalles av noen av særkullsbarna ?

Les mer

Arveoppgjør – skilsmisse skaper problemer i arveoppgjør

Publisert: 06.08.2015

Hvem skal få boligen eller hytta, barna fra første ekteskap eller ektefelle nummer to? Nye familieformer og økningen i antall skilsmisser skaper stadig større problemer i forbindelse med arveoppgjør. For å unngå konflikter må du planlegge for din død mens du fortsatt er i live.

Les mer