Tomtegrenser

Dele opp fellesareal i tomannsbolig

Publisert: 28.09.2017

Vi flyttet inn i tomannsbolig i mai, og her er mange saker som må diskuteres vedr. fellesareal. En av de viktige er at begge parter ønsker å dele opp hagen. Hvordan går vi frem? Naboen har sterke meninger om hvilken del de ønsker og det blir fort mest til dem. De har bodd der i 12 år og vil ha den største, mest usjenerte delen som er flat og uten gjennomgang. Hvordan er prosessen på å få til en rettferdig ordning? Naboen er påståelig, vil helst ha mest og virker lite fleksibel.

Les mer

Eiendomsgrense der vannkanten har flyttet seg

Publisert: 08.09.2017

Familien har hytte fra 1944, der tomta har gått ned til den opprinnelige vannkanten. Men med årenes løp har vannkanten flyttet seg på grunn av oppsamling av slam og diverse. Her er det nå siv. En liten bit av det er også utfylt til gressplen fra 70 tallet. Dette nye landet har ifølge digitale kart tilfalt grunneier som tomta ble kjøpt fra på 40-tallet. Hytta ligger på innsiden av en øy 100 meter fra fastlandet. Tilfaller ikke dette egentlig oss eierne når samme slekt har eid hytta i 70 år?

Les mer

Ansvar for vedlikehold av privat vei

Publisert: 09.06.2017

Eier en stor eiendom med vei til 3 hus lenger inn som er på min tomt. 1 av naboene maser hele tiden om hvem som skal betale for vedlikehold enda jeg sier at jeg eier veien og han kun er bruker. Han mener at naboer som grenser med skog inntil skal betale. Disse bruker jo ikke veien. Han legger seg oppi alt som har med dette å gjøre og bestemmer når og hva som må gjøres. Veien er på min eiendom og jeg vedlikeholder og de andre bare betaler inn et fast beløp når vi trenger det til veivedlikehold. Er det noen lov som tilsier at de må betale meg for å bruke min vei når denne er min tomt.

Les mer

Avvik i tomtegrense mellom historisk målebrev og digitalt kart

Publisert: 02.05.2017

Har kjøpt bolig, men det er et avvik i tomtegrense på et par meter mellom historisk målebrev og digitalt kart (seeiendom.no - der grensen er merket som "mindre nøyaktig"). Megler sier at dette er en ikke-sak. Ifølge megler er det historisk målebrev som er juridisk bindende. Megler sier også at denne kommunen ikke retter feil i det digitale kartet, fordi det inneholder så mange feil, men bare henviser til at digitale kart er unøyaktige, og at historisk målebrev gjelder. Er dette noe jeg bør forfølge videre?

Les mer