Personvern

Hemmelig opptak av samtale med lege

Publisert: 17.11.2020
Emneord: ,

Har pasienter lov å ta hemmelig opptak av samtale med lege, behandler eller sykepleier? Jeg har lest straffeloven paragraf 205, og forstår ut fra denne at så lenge en deltar i samtalen selv, så er det lov. Men leder på avdelingen jeg jobber på sier hun har snakket med en jurist, og at dette er straffbart for pasienten.

Les mer

Brudd på taushetsplikt på skole

Publisert: 22.09.2020

Hadde fortalt til skolen om en sykdom der jeg gjorde veldig klart att det er en privat samtale. Ikke skal komme ut. Det var det en lærer som sto foran 30 elever og sa navnet mitt og at jeg må få tilrettelegging for alvorlige helsemessige årsaker. Når dette var helt uaktuelt for meg. Er ikke dette brutt på taushetsplikt?

Les mer

Er det lov å registrere egne bevegelsesmønstre?

Publisert: 15.09.2020
Emneord: ,

Er det lov å registrere egne bevegelsesmønstre på eget initiativ til egen dokumentasjon i jobbsammenheng? Jeg jobber som drosjesjåfør og tenker å registrere egne drosjebevegelser med en såkalt GPS-logger. Til eget bruk, til dokumentasjon, ingen persondatabehandling, ingen publisering. Kommer det i konflikt med personvernets bestemmelser gitt ingen persondatabehandling og tenkt til eget bruk?

Les mer

Arbeidsgiver bruker gamle bilder

Publisert: 10.09.2020
Emneord: ,

Min forrige jobb tok bilder av oss som de kjøpte av fotografen. Nå jobber jeg hos en konkurrerende bedrift, men den forrige publiserer fortsatt bilder av meg på sosiale medier uten mitt samtykke. Er det lov?

Les mer

Konsekvens av misbrukt personnummer

Publisert: 04.06.2020
Emneord: ,

Noen har fått tak i min søsters personnummer og brukt dette til å få skrevet ut flere sterke medisiner i min søsters navn. Dette har bl.a. gjort at min søster har midlertidig mistet førerkortet. Min søster er ABSOLUTT ikke den som har misbrukt disse medisinene. Mitt spørsmål er: Kan dette ha noen effekt i forhold til jobben hennes? Spesielt med tanke på at min søster jobber i helsevesenet?

Les mer

Bilder spres uten tillatelse på nettsider

Publisert: 30.04.2020

Ei venninne av meg selger lettkledde bilder av seg selv på en nettside som heter onlyfans. Du må betale for å få tilgang. Problemet er at det finnes nettsider og forum hvor noen av abonnentene hennes legger ut bildene hennes gratis. Vi har prøvd å sende såkalte dmca-meldinger til de som driver nettsiden uten hell. Er det verdt å hyre en advokat for å hjelpe oss med dette? Nettsiden er åpenbart ulovlig, men driver på likevel.

Les mer

Straffbart å ta opp lyd uten å informere?

Publisert: 06.04.2020
Emneord: ,

Er det ulovlig/straffbart å ta opp hemmelig lydopptak/videoopptak over telefon der andre ikke vet at den andre personen tar opp lyd/video uten å informere den som ringer at dem tar opp samtalen? Og uten å ha spurt om det er greit å fått samtykke til at de kan ta opp opptak før dem begynner å snakke. Og deretter oppdager at vedkommende man har ringt til og snakket med over telefon, har sendt opptaket til noen andre og videre lagt ut på sosiale medier f.eks Facebook, Instagram eller YouTube

Les mer

Personvern og e-postadresser

Publisert: 18.03.2020
Emneord: ,

Dersom en arbeidsgiver sender ut en email til alle ansatte, og legger emailadressene i "kopi"-feltet, blir disse synlige for alle ansatte. Hvis arbeidsgiver derimot legger adressene i "blindkopi", blir disse ikke synlige for alle ansatte. Bryter arbeidsgiver loven om personvern i det første eksemplet?

Les mer

Lov med svarteliste over dårlige kunder?

Publisert: 26.11.2019

Vi driver egen virksomhet. Har problem med at enkelte kunder ikke betaler for seg, våre henvendelser blir ikke besvart, og vi tilslutt må sende inkasso - som hos flere allerede har endt hos namsfogden med tvangsbegjæring/tvangsfullbyrdelse. Spørsmålet mitt er om vi har lov å henge opp en såkalt "svarteliste" på vårt kontor med navn på kunder der det går så langt, som da andre kunder kan se når de innom vårt kontor?

Les mer

Spørsmål om lovhjemmelen for bruk av bilder

Publisert: 28.08.2018
Emneord: ,

Kan man ta bildet av et næringsbygg eller et privathus og publisere det i en artikkel? Kan man bruke hva man vil av publisert materiale i undervisningsmateriale? Hva må man gjøre for å få lov til å bruke et bilde fra google i en artikkel? Hva er lovhjemmelen for spørsmålene over?

Les mer