IT og internett

Forbrukerklage – gratis saksbehandling i klagenemnder

Publisert: 13.08.2015

Det offentlige Forbrukertvistutvalget har myndighet til å avgjøre tvister om forbrukeres kjøp av varer og tjenester. I tillegg har en rekke bransjer egne klagenemnder der Forbrukerrådet er representert. Saksbehandlingen er gratis for forbrukere.

Les mer

Forbrukerklage – egen ordning for forbrukerklage i EU

Publisert: 12.08.2015

Stadig flere handler i utlandet via Internett eller på utenlandsreiser. Forbrukernes rettigheter er avhengig av hvor varen er kjøpt. Det store skillet går mellom varer kjøpt i EU-land og varer kjøpt i land utenfor EU.

Les mer

Personvern – strenge regler for personvern

Publisert: 12.08.2015

Personopplysningsloven gir strenge regler for personvern. Kredittsjekk uten saklig grunn og arbeidsgivere som urettmessig sjekker ansattes personlige e-post, er eksempler på brudd på personvernet.

Les mer

Nettauksjon – ingen angrerett på nettauksjoner

Publisert: 12.08.2015

Angrerettsloven gjelder ved kjøp av varer i nettbutikker, men ikke hvis du kjøper brukte gjenstander gjennom nettauksjoner.

Les mer

Nettpoker – er det lov med nettpoker?

Publisert: 05.08.2015

I Norge er det forbud mot nettpoker. Likevel forekommer spillet, og du kan til og med se reklame for nettpoker på norskspråklig fjernsyn. Det er juridisk uklarhet rundt nettpoker, også når det gjelder kredittgjeld og skatteplikt.

Les mer

Ulovlig nedlasting – det kan bli dyrt med ulovlig nedlasting

Publisert: 05.08.2015

Hvis du laster ned musikk og film fra Internett eller bruker andres dataprogram, bilder og tekster uten tillatelse, risikerer du å måtte betale dyrt.

Les mer

Angrerett – forbrukere har angrerett ved netthandel

Publisert: 05.08.2015

Forbrukere som har inngått en kjøpsavtale ved fjernsalg eller salg utenom faste forretningslokaler, har som hovedregel angrerett etter reglene i angrerettloven. Dette innebærer at du som forbruker kan ombestemme deg også etter at varen er levert.

Les mer

Arbeidsgivers personvernhensyn

Publisert: 11.06.2015

Etter å ha vært på et jobbintervju, har jeg inntrykk av at noe er galt. Intervjueren visste ikke hvor jeg jobbet, og han hadde ikke sett på min CV. Likevel kom han med kommentarer som tydet på at han visste en del ting om meg og problemer på min nåværende jobb. Har arbeidsgivere lister hvor de utveksler hvem som søker på hvilke jobber, hvem som har gjort noe galt, etc? Vil for ordens skyld nevne at jeg har tatt opp med arbeidsgiveren min om jeg har gjort noe galt - uten å få svar.

Les mer

Opptak av samtaler

Publisert: 04.05.2015

Hvilke regler gjelder for pasienter? Kan man som pasient ta opp samtaler med lege eller psykolog med skjult båndopptaker, uten å innhente samtykke fra den det gjelder?

Les mer

Trakassering på Facebook

Publisert: 20.04.2015

Jeg trakasseres av en person i USA via Facebook. Er det noen mulighet for og gjøre noe med dette? Har dere noen tips til meg?

Les mer