IT og internett

Får ikke bekreftelse på bestilt vare

Publisert: 05.06.2020

Jeg har forhåndskjøpt en vare på 6000 kr + 295 kr i frakt, men selger har ikke sendt kvittering og svarer ikke tilbake lenger. Hva gjør jeg nå?

Les mer

Konsekvens av misbrukt personnummer

Publisert: 04.06.2020
Emneord: ,

Noen har fått tak i min søsters personnummer og brukt dette til å få skrevet ut flere sterke medisiner i min søsters navn. Dette har bl.a. gjort at min søster har midlertidig mistet førerkortet. Min søster er ABSOLUTT ikke den som har misbrukt disse medisinene. Mitt spørsmål er: Kan dette ha noen effekt i forhold til jobben hennes? Spesielt med tanke på at min søster jobber i helsevesenet?

Les mer

Bilder spres uten tillatelse på nettsider

Publisert: 30.04.2020

Ei venninne av meg selger lettkledde bilder av seg selv på en nettside som heter onlyfans. Du må betale for å få tilgang. Problemet er at det finnes nettsider og forum hvor noen av abonnentene hennes legger ut bildene hennes gratis. Vi har prøvd å sende såkalte dmca-meldinger til de som driver nettsiden uten hell. Er det verdt å hyre en advokat for å hjelpe oss med dette? Nettsiden er åpenbart ulovlig, men driver på likevel.

Les mer

Ekstraregning for transport av pakke

Publisert: 30.04.2020

Kjøpte varer fra nettbutikk og betalte med frakt. Nå fikk jeg ekstraregning fra transportør uten at jeg har gitt noen form for samtykke til dette. Er det lovlig?

Les mer

Straffbart å ta opp lyd uten å informere?

Publisert: 06.04.2020
Emneord: ,

Er det ulovlig/straffbart å ta opp hemmelig lydopptak/videoopptak over telefon der andre ikke vet at den andre personen tar opp lyd/video uten å informere den som ringer at dem tar opp samtalen? Og uten å ha spurt om det er greit å fått samtykke til at de kan ta opp opptak før dem begynner å snakke. Og deretter oppdager at vedkommende man har ringt til og snakket med over telefon, har sendt opptaket til noen andre og videre lagt ut på sosiale medier f.eks Facebook, Instagram eller YouTube

Les mer

Personvern og e-postadresser

Publisert: 18.03.2020
Emneord: ,

Dersom en arbeidsgiver sender ut en email til alle ansatte, og legger emailadressene i "kopi"-feltet, blir disse synlige for alle ansatte. Hvis arbeidsgiver derimot legger adressene i "blindkopi", blir disse ikke synlige for alle ansatte. Bryter arbeidsgiver loven om personvern i det første eksemplet?

Les mer

Ansatt deler private detaljer på nett

Publisert: 19.02.2020

Jeg er daglig leder i en bedrift. Vi har internsak med arbeider. Lurer på om han har rett til skrive om private detaljer på nett uten sendt varsel til bedrift?

Les mer

Lov med svarteliste over dårlige kunder?

Publisert: 26.11.2019

Vi driver egen virksomhet. Har problem med at enkelte kunder ikke betaler for seg, våre henvendelser blir ikke besvart, og vi tilslutt må sende inkasso - som hos flere allerede har endt hos namsfogden med tvangsbegjæring/tvangsfullbyrdelse. Spørsmålet mitt er om vi har lov å henge opp en såkalt "svarteliste" på vårt kontor med navn på kunder der det går så langt, som da andre kunder kan se når de innom vårt kontor?

Les mer

Tidligere arbeidsgiver har ikke slettet e-postadresse

Publisert: 04.11.2019

Min tidligere arbeidsgiver har ikke slettet min e-postadresse. Jeg takket ja til et jobbtilbud hos en konkurrent og måtte gå på dagen. Det er nå 7 måneder siden jeg sluttet å jobbe der. Min tidligere kollega får alle mine e-poster videresendt til seg, og en automail om at jeg har sluttet blir sendt til avsender. Jeg føler dette er brudd på personvern. Det har ikke blitt spurt om tillatelse til dette fra meg. Hva bør jeg videre i denne saken?

Les mer

Straff for å oppbevare nakenbilder av noen under 18

Publisert: 28.10.2019

Hva vil det si å oppbevare bilder av noen på telefonen sin? Hva hvis f.eks noen under 18 år sender deg et nakenbilde helt frivillig. Vet at det er ulovlig å oppbevare det på telefonen, men hvor går grensen for oppbevaring? Hva om bildet blir sendt på en plattform hvor den som har sendt det ikke kan slette det selv, f.eks mail. Har vedkommende som har blitt tilsendt bildet automatisk begått et lovbrudd selv om han ikke har gjort noe bevisst for å lagre bildet? Har fundert på dette ganske lenge.

Les mer