IT og internett

Lov med svarteliste over dårlige kunder?

Publisert: 26.11.2019

Vi driver egen virksomhet. Har problem med at enkelte kunder ikke betaler for seg, våre henvendelser blir ikke besvart, og vi tilslutt må sende inkasso - som hos flere allerede har endt hos namsfogden med tvangsbegjæring/tvangsfullbyrdelse. Spørsmålet mitt er om vi har lov å henge opp en såkalt "svarteliste" på vårt kontor med navn på kunder der det går så langt, som da andre kunder kan se når de innom vårt kontor?

Les mer

Tidligere arbeidsgiver har ikke slettet e-postadresse

Publisert: 04.11.2019

Min tidligere arbeidsgiver har ikke slettet min e-postadresse. Jeg takket ja til et jobbtilbud hos en konkurrent og måtte gå på dagen. Det er nå 7 måneder siden jeg sluttet å jobbe der. Min tidligere kollega får alle mine e-poster videresendt til seg, og en automail om at jeg har sluttet blir sendt til avsender. Jeg føler dette er brudd på personvern. Det har ikke blitt spurt om tillatelse til dette fra meg. Hva bør jeg videre i denne saken?

Les mer

Straff for å oppbevare nakenbilder av noen under 18

Publisert: 28.10.2019

Hva vil det si å oppbevare bilder av noen på telefonen sin? Hva hvis f.eks noen under 18 år sender deg et nakenbilde helt frivillig. Vet at det er ulovlig å oppbevare det på telefonen, men hvor går grensen for oppbevaring? Hva om bildet blir sendt på en plattform hvor den som har sendt det ikke kan slette det selv, f.eks mail. Har vedkommende som har blitt tilsendt bildet automatisk begått et lovbrudd selv om han ikke har gjort noe bevisst for å lagre bildet? Har fundert på dette ganske lenge.

Les mer

Må betale for returseddel

Publisert: 16.09.2019

Jeg har nylig kjøpt en vare via en interiørbutikk på nett. Jeg ønsker nå å returnere denne varen. Det fulgte ikke med et returskjema i mottatt pakke. Når jeg leser på vilkår siden til nettbutikken står det at jeg må varsle leverandør før jeg returnerer varene og det koster 99,- å få returseddel tilsendt. I tillegg må jeg betale for returkostnader når jeg sender pakken tilbake. Er det riktig at jeg skal betale 99,- for å få ettersendt en returseddel? Burde ikke den ha ligget med pakken?

Les mer

Hvem har ansvaret for å betale nettbestilling?

Publisert: 09.09.2019

Hvis man bestiller noe på nett. Så blir to parter enige om at ene skal få varen, den andre betale. Bestilles i navnet til den som skal få varen for at det kommer til riktig adresse. Hvis den andre parten plutselig ikke skulle betale for seg, vil det da gå utover den som bestilte og fikk varen? Eller er det den som faktura/betalingskrav som vil få purringer eller inkasso om det skulle skje? Eller må den parten som fikk varene levere tilbake?

Les mer

Er IP-sporing på nettside lovlig?

Publisert: 02.04.2019

Veldig usikker på om dette er riktig kategori, men det var det som var nærmest. En veldig kjent person i media har en IP-sporer og logger på nettsiden sin inkludert en geolokasjonsporer som loggfører nøyaktig lokasjon på de som besøker nettsiden. Er dette lovlig? Nettsiden er drevet av en privatperson.

Les mer

Spørsmål om lovhjemmelen for bruk av bilder

Publisert: 28.08.2018
Emneord: ,

Kan man ta bildet av et næringsbygg eller et privathus og publisere det i en artikkel? Kan man bruke hva man vil av publisert materiale i undervisningsmateriale? Hva må man gjøre for å få lov til å bruke et bilde fra google i en artikkel? Hva er lovhjemmelen for spørsmålene over?

Les mer

Vare fra Tise kom for sent

Publisert: 05.06.2018

Jeg avtalte med en som selger brukte varer på appen Tise at hun skulle sende et par sko, og hun lovte at de rakk å komme frem til 17.mai (hele formålet med varen). De kom nå og nå behøver jeg ikke varen. Selger nekter å motta varen i retur og refundere pengene, selv om avtalen rundt kjøper er brutt. Hvilke rettigheter har jeg? Hvis varen sendes i retur, kan hun nekte å gi meg pengene tilbake?

Les mer

YouTube-kanal med parodier

Publisert: 09.05.2018
Emneord: ,

Jeg vil sette opp en YouTube-kanal som parodierer kommentarer fra norske kommentarfelt med morsomme stemmer. I kanalen ville vi lest opp de drøyere kommentarer som forekommer i kommentarfeltene med stemmeopptak fra forskjellige personer med dialekter. Kommentarene ville blitt hentet fra offentlige kommentarfelt på f.eks. Facebook. Er noe rettslig som i dette tilfelle vil hindre meg i fra å vise kommentarene som parodieres med fullt navn til den som kommenterer?

Les mer

Må trossamfunn vise til inntekter i form av kontigent?

Publisert: 03.05.2018

Vi driver et trossamfunn og jeg har et spørsmål angående dette. Medlemmer betaler medlemskontingent for året og har derfor rett til å stemme ved generalforsamlinger. Da er spørsmålet mitt: er styret pliktig til å vise regnskap og slikt til sine medlemmer som har betalt medlemskontingent? Med regnskap mener jeg hvem det er som har betalt medlemskontingent, stemmetall og den type "innsideinformasjon"? Hvis ja, hvilken lov/forskrift er dette?

Les mer