Gjenlevendes ektefelles rettigheter

Råd til arv med ugyldig testament

Publisert: 03.05.2018

Farfar døde nylig. Da min pappa var 16 år overtalte farfar han om å signere et testament. Det var ingen verge og pappa var heller ikke myndig så det testamentet har senere blitt ugyldig. Farfar hadde en ektefelle da han døde, hun mener at hun eier alt og alt er rettmessig hennes på grunn av nevnt testament. Nevnt enke har nå ansatt en advokat for familien som «jobber for alle parter» mye tyder på annet. Pappa er farfars eneste barn. Hva har pappa rett/krav på og hva kan vi gjøre videre?

Les mer

Vil den nye arveloven styrke ektefelles arv?

Publisert: 18.12.2015

Jeg har hørt rykter om at det blir en ny lov som sier at ektefellen skal arve en halv del og barn den andre halve delen. Mot i dag at ektefellen arver 1/4 og barna 3/4. Stemmer det? Og når komme denne loven?

Les mer

Hva slags rettigheter og plikter har gjenlevende og arvingen ved uskifte?

Publisert: 25.11.2015

Hvilket rettigheter har jeg hvis min far dør og hans kone har ektepaktpakt?Jeg er enebarn, og ifølge testamente har han særeie over leiligheten og bilen. Min far sier han har gitt kona mulighet til å bo i uskiftet bo. Hva skjer med tingene hvis hun selger de?

Les mer

Begrense pliktdelsarv

Publisert: 07.10.2015

Kan min mann som har to barn fra tidligere ekteskap skrive testament at han vil at jeg (hans nåværende kone) skal arve 50 prosent?

Les mer

Overprøve testament

Publisert: 22.09.2015

Min far etterlot seg testament. I testamentet fremgår det at han ønsker at hans private eiendeler, samt eiendeler som har vært i hans slekts eie, skal tilfalle hans livsarvinger. Ved skiftemøte får vi livsarvingene beskjed om å lage liste over eiendeler vi ønsker, så skal ektefelle så avgjøre om det innholdet i listen er noe vi skal få utlevert. Har ikke dette ønsket noen gyldighet? Er hans testament uten betydning?

Les mer

Slik skriver du testament

Publisert: 01.07.2015

Det kan være mange grunner til å skrive testament. Kanskje ønsker du å tilgodese noen som ikke er livsarving, støtte en veldedig organisasjon eller på annen måte styre hva som skjer med de verdier du en dag etterlater deg.

Les mer

Har jeg arverett på hytta?

Publisert: 13.06.2015

Min mann kjøpte hus hos sin far som vi har brukt som hytte inntil i fjor. Han kjøpte dette før vi giftet oss (ikke arv) og skjøtet står kun i min manns navn. I fjor flyttet vi inn i hytta (som er omgjort til helårsbolig) etter å ha solgt vår tidligere fellesbolig. Huset står i min manns navn og er kjøpt før vi giftet oss. Dersom min mann dør før meg, vil jeg arve på samme måte som om vi hadde kjøpt dette sammen? Hvis ikke, hva må vi gjøre for å sikre slik rett? Vi har begge særkullsbarn.

Les mer

Livsarvingers arverett

Publisert: 18.05.2015

Far og mor skriver seperasjonspapirer. De har tre felles barn. Så dør mor før det har gått et år etter at seperasjonspapirene ble skrevet, far må da betale ut morsarven til sine barn. Nå fem år etter dette vil far selge huset for å bo i utlandet. Kan han da bruke opp pengene han får for salget av boligen - uten at barna får sin arv?

Les mer

Opprette særeie ved giftemål

Publisert: 24.02.2015

Min datter gifter seg snart og vi vil gjerne at hun har særeie pga. verdier som helst ikke må gå ut av slekta. Hvis hun skulle falle fra ,vil han da ha rett på hennes arv uansett? Hvordan opprette særeie ved giftemål?

Les mer

Avkall på arv

Publisert: 24.02.2015

Jeg og min mann har vært gift i snart to år. Jeg har ett barn, mens han tre voksne barn. Vi har kjøpt en felles gård, som vi har pusset opp, og den har steget kraftig i verdi. Alt var rosenrødt og romantisk til jeg fikk en uhelbredelig kreftdiagnose. Hans barn har av uante grunner ikke ønsket å ha omgang med oss. Jeg ønsker derfor at mitt barn arver meg, og at hans barn arver han. Hvordan kan dette gjøres? Min mann arver jo 1/4 av mine verdier, dvs at det senere inngår i deres arv. Min mann og jeg er enige om dette. Kan det løses?

Les mer