Gaver og forskudd på arv

Gi leilighet til barn med gjeldsproblemer

Publisert: 28.06.2018

Har et barn (30 år) som har havnet i økonomiske problemer. Har mistet hus på tvangssalg. Vi ønsker å hjelpe med å kjøpe leilighet til vedkommende.

Kan vi sette leiligheten i vedkommendes navn uten at det blir tatt av gjeldsnemd etc.? Eller kan vi sette det i navnet på et annet barn (i dag 17 år?) for å unngå skatt på bolig nr 2? Hvordan best løse dette? (Planen er uansett å overføre leiligheten (som forskudd på arv, eller for en mindre sum) etter at vedkommende ferdig med øk. problem. RÅD?

Les mer

Overta bolig fra tante

Publisert: 22.06.2018

Vi er en familie på 5 som bor i enebolig med 2 separate etasjer. Huset står på tanta mi. Og hun har ingen barn. Hun ønsker å sette huset over på meg. Er det noen måter og gjøre det på og slippe dokumentavgiften? Hun er redd for at det skal bli problemer senere da onkel har en sønn fra tidligere ekteskap som han har 0 kontakt med.

Les mer

Far har overført eiendom til ett søsken

Publisert: 22.06.2018

Etter at min far døde kom det fram at en av mine søstre hadde fått vår far til å gi henne eiendom og hus på verdi 3 millioner. Dette ble gjort flere år før han døde uten at vi 3 andre søstre visste noe om dette. Vi fikk derfor ikke diskutere dette sammen med han. Mitt spørsmål er om det er lovlig at en person får hele arven. Ho har tenkt at ene sønnen hennes skal overta og vi 3 søstrene skal ikke ha noen ting. Dette er en idyllisk eiendom med sjørett, naust og verdifullt familiested.

Les mer

Avgifter ved overføring av hytte

Publisert: 19.06.2018

Mine foreldre vurderer å overføre hytta til meg som forskudd på arv. Hvilke avgifter og skatter må man tenke på ?

Les mer

Kan mor overføre eiendom til barna uten å skatte av det?

Publisert: 05.06.2018

Min mor sitter i uskiftet bo og bor nå i omsorgsbolig. Kan hun overføre eiendommen i sin helhet til meg og min søster (de eneste livsarvingene) som skifte av bo etter min far, samt forskudd på arv for sin egen del, uten at vi må betale skatt av det? Hun har bodd i huset i 48 år og har bodd i omsorgsbolig i 6,5 mnd.

Les mer

Kan fast eiendom overføres som gavesalg?

Publisert: 05.06.2018

Far sitter i uskiftet bo. Vil gi hytte med tomt til ene barnet som ønsker å beholde den, to andre søsknene vil egentlig selge. Skjønner at fast eiendom ikke kan gis som gave. Kan hytta overføres som gavesalg dersom de to andre søsknene godtar det? Eller bør dette være forskudd på arv, og hva da med avkortning til de to andre søsknene. Regnes ut fra takst, markedsverdi, fritt bestemt? Eller kan far i uskifte bestemme i testamente at ene søskenet skal arve hytta alene?

Les mer

Søsken som verge vil gi forskudd på arv

Publisert: 05.06.2018

Søsken i 20-årene. Den ene hardt skadet i ulykke, og fikk flere millioner i erstatning. Vil aldri stifte egen familie (er utviklingshemmet). Har kjøpt hus, har daglig tilsyn/hjemmetjenester og masse penger på bok hos Fylkesmannen. Søsken eier ingenting, er i full jobb. Foreldreløse, ingen arv fra foreldre. Kan den skadde gi sitt søsken 1,5 mill. i forskudd på arv som bidrag til å kjøpe leilighet? Eller er noe til hinder i lovverket? Jeg er verge for den skadde (ikke egeninteresse).

Les mer

Skatt på pengegaver fra venner

Publisert: 05.06.2018

Jeg lurer på hvordan er regelen på pengegaver fra venner? Hvis jeg har en venninne fra USA som vil sende meg en pengegave i ny og ne, må jeg skatte av den? Evt. hvor mye eller hva er maks beløp før dette skjer?

Les mer

Overføre spart barnetrygd til barna

Publisert: 04.06.2018

Har spart penger fra barnetrygd i mitt navn til mine barn. Nå ønsker jeg å overføre 150 000 til hver av dem for bruk til kjøp av bolig. Hvordan gjør jeg dette uten at de skal behøve å betale unødvendig mye skatt? Usikker på om det må bli gave eller en slags arv.

Les mer

Pengegave til uføretrygdet

Publisert: 04.06.2018

Jeg har en søster som er fast uføretrygdet. Lurer på om jeg kan overføre 100 000 kr til henne uten at det påvirker trygden hennes. Er det mulig?

Les mer