Eierforhold for samboere

Konsekvenser av å ikke ha samboeravtale

Publisert: 31.03.2020

Spørsmål angående samboeravtale. Jeg eier en bolig, og har samboer uten økonomisk tilknytning til min eiendom. Samboer betaler inn et satt beløp pr. mnd. til min konto for å dekke 50 % av faste utgifter som strøm etc. og bor ellers kostnadsfritt i min bolig. Vi er ikke gift, og har ikke barn. Ved et eventuelt samlivsbrudd, kan det få økonomiske konsekvenser for meg om vi ikke har skrevet en samboeravtale? Har min samboer krav på tilbakebetaling av "husleie" eller andre krav på min eiendom?

Les mer

Bo i leilighet for å unngå gevinstskatt på salg

Publisert: 25.02.2020

Min samboer og jeg eier 50 % hver av en leilighet som vi leier ut i en annen by enn der vi bor. Vi ønsker å selge den og jeg har lyst til å bo i den i 12 måneder, både for å unngå skatt av overskuddet vi vil få ved salg, og fordi jeg har lyst til å bo i en større by med flere muligheter i en periode. Vi er godt voksne, jeg blir pensjonist og vi har ikke felles barn. Vi har ingen planer om å avslutte forholdet selv om vi får forskjellige folkeregistrerte adresser. Vil dette by på problemer?

Les mer

Samboeravtale om ekstra innskudd i bolig

Publisert: 04.02.2020

Jeg har arvet penger av min far og skal nå betale ned på huset som samboer og jeg har kjøpt sammen. Vi har et felles barn. Hvordan kan vi sette opp en avtale mellom oss som sier at dersom det blir slutt, får jeg tilbake pengene jeg har lagt i huslånet? Må vi få det tinglyst eller holder det å skrive en avtale oss i mellom?

Les mer

Rettigheter uten samboeravtale

Publisert: 03.02.2020

Samlivsbrudd etter 13 år. Ingen samboeravtale. Kommer ingen vei med å snakke med samboer og noe som helst, som unngår all dialog. Har felles bolig i OBOS, boligen er kjøpt på min ansiennitet. Vi deler også på lån. Jeg vet ikke hva jeg har krav på når jeg går ut, han vil jeg skal gå uten noe, kun eiendeler som klær osv.

Les mer

Får ikke penger etter salg av bolig

Publisert: 28.01.2020

Jeg og eksamboer kjøpte et nytt hus for under ett år siden. Kjøpte huset til en lavere pris, da jeg skulle bruke ut av egenkapitalen min til å kjøpe inn kjøkken, baderomsinnredning, varmepumpe, med mer. Han brukte sin egenkapital på å betale ned på huset da det var ferdig stilt. Nå mener han at jeg ikke har krav på noe i forhold til oppgjøret, alt jeg kjøpte inn for å få huset ferdigstilt har ingen betydning. Sitter med alle bankoverføringer og kvitteringer. Stemmer dette?

Les mer

Dele gevinstskatt på boligsalg med samboer

Publisert: 27.01.2020

Jeg har flyttet inn til min samboer som har et hus, og leier ut min egen leilighet. Jeg tenker å selge min leilighet til neste vår/sommer, noe som utgjør at jeg ikke vil bo i leiligheten i minst 12 mnd de to siste årene. Vi har diskutert at jeg venter med å selge leiligheten til å se hvordan det går med oss to i framtiden. Jeg har derfor foreslått til ham, at skatten på gevinsten ved salg kan deles mellom meg og ham, hvis jeg skal kjøpe meg inn i hans hus senere. Er jeg urimelig?

Les mer

Krav på kompensasjon for penger lagt inn i bolig

Publisert: 03.01.2020

Har jeg krav på kompensasjon når jeg har bidratt med en verdiøkning på ca 1 million på hennes bolig? Jeg har gjort alt arbeid på huset og ca 200 000 kr av mine penger, er det noen mulighet for å få dekket mine utlegg og arbeidsinnsats etter jeg har flyttet?

Les mer

Fordeling av hytte etter samlivsbrudd

Publisert: 16.10.2019

Har vært samboer i 18 år, skal nå flytte fra hverandre. To felles barn. Jeg kjøpte hytte for 13 år siden. Vi bruker hytta veldig mye, og samboeren min (og barna) er der like mye som meg. Vi deler selvsagt på utgifter til mat og klær etc vi benytter på hytta, men det er kun jeg som betaler lån, vedlikehold, strøm, forsikring. Jeg har altså hatt større utgifter enn ham, på noe vi begge har brukt like mye. Hvordan kan vi ta hensyn til dette når vi skal fordele verdier i bruddet? Vi eier en leilighet sammen.

Les mer

Samboerskap og rettigheter til gård

Publisert: 14.10.2019

Min samboer (m/ felles barn) har kjøpt sine foreldres gård, og eier denne. Hun betaler lånet på gården+strøm. Næringsinntektene fra gården tilfaller min samboer, selv om jeg har hatt største arbeidsmengde. Jeg har alt av utgifter på biler, TV, data, mob.tlf etc til barna, samt største utgifter til ferier etc. I tillegg betaler jeg alt av renter/avdrag på et felles lån vi har fra tidligere. Hvilke rettigheter har jeg ved et evt brudd? Hun får jo betalt ned gården. Jeg eier ikke noe av verdi.

Les mer

Ønsker å beholde boligen etter samlivsbrudd

Publisert: 01.10.2019

Jeg har kjøpt bolig med min partner hvor jeg sto for hele egenkapitalen som utgjør halve kjøpesummen av boligen. Resterende er lån. Mitt spørsmål er følgende, er det mulig og kjøpe ut min partner eller rett og slett få inn en ny eier/lånetaker ved siden av meg? Eller finnes det andre løsninger ved samlivsbrudd i denne situasjonen hvor jeg vil beholde boligen.

Les mer
1 2 3 5