Avkall på arv

Bekymret for å arve gjeld

Publisert: 16.09.2020

Vi er fire søsken som har begge foreldre i live enda, men de nærmer seg 90 år begge to. Vi er redd for at det er en del gjeld som ingen av oss ønsker å arve. Hvordan kan vi få mulighet til å se over økonomien når en av dem dør. Blir alle bankkonto stengt, og hvem skal vi snakke med? Ellers noe vi må være obs på? Begge er boende hjemme i eget hus i dag.

Les mer

Avkall på arv pga gjeld

Publisert: 14.08.2020

En kollega av meg er under en gjeldsordning og hans siste forelder har nå kort levetid igjen. Han ønsker at hans del av arv, skal gå til hans søsken eller hans barn istedenfor til kreditorene. Er dette mulig/lovlig? Kollegaen har muntlig gitt avkall på arven ovenfor forelderen, p.g.a gjeldsordningen. Hans samboer fikk noen hundre tusener i gave fra hans forelder tidligere, i forbindelse med kjøp av større bolig etter familieforøkelse. Boligen står på hans samboeren.

Les mer

Ønsker at søsken skal arve alt

Publisert: 14.08.2020

Kan man gi avkall på arv etter man har takket ja? Vi er 3 søsken som arver min far som døde for et år siden. Vi har privat skifte hvor alle takket ja til arven i fjor. Jeg ønsker nå å gi avkall på arven til fordel for mine to søsken, lar det seg gjøre?

Les mer

Ønsker ikke arv

Publisert: 14.08.2020

Blir man tvunget til å arve noen, eller er dette valgfritt når de jeg er arving til faller bort? Selv om de jeg er arving til sitter med eiendom og andre verdier, ønsker jeg ikke å arve dette. Det er noen personlige relasjoner som er årsaken til det. Jeg har hørt det er mulig å avslå arven når de jeg er arving til går bort, men hvordan gjør man da dette rent praktisk? Må man selv skrive brev til tingretten/bobestyrer for å melde i fra om at man ikke tar i mot noen arv?

Les mer

Må man arve gjeld?

Publisert: 05.08.2020

Min far har en del gjeld, forbrukslån kreditt etc. Han har ingen eiendeler med flere 100 000 i gjeld. Ved eventuell død vil jeg som barn arve gjelden, eller kan jeg (og mine søsken) fra si oss arven og dermed slippe gjelden?

Les mer

Ønsker ikke å arve foreldrenes gjeld

Publisert: 25.02.2020

Dersom boligen til mine foreldre er belånt over verditakst eller om banken har pant i huset, vil jeg da arve den gjelden den dagen de dør? Kan jeg på noen måte si ifra meg den gjelden? På hvilket tidspunkt vil det isåfall være nødvendig å si ifra seg gjeld eller arverett?

Les mer

Avkall på arv

Publisert: 18.02.2020

Skiftet etter bestemor er ikke avsluttet. Min far er syk og rekker kanskje ikke å arve noe før han dør. Han har kun gjeld, antakeligvis på størrelse med en tredjedel av arven etter sin mor, og boet sitt i Spania. Jeg er enebarn. Vi ønsker at boet skal gå til hans samboer. Vil jeg kunne arve fra bestemor og unngå min fars gjeld om jeg gjør avkall på arven etter min far og han gjør avkall på arven etter sin mor? Hva vil skje med boet? Er det for sent for ham å si fra seg arven etter sin mor?

Les mer

Arv etter far med mye gjeld

Publisert: 03.02.2020

Min eksmann døde dagen før vår datters 18 års dag. Vi har vært skilt i 10 år. Han etterlot seg ikke noe annet enn gjeld og en livsforsikring på ca 40 000 kroner. Vil forsikringen gå inn til å dekke gjelden eller faller den "utenfor", så om de tar offentlig skifte, vil de da kunne få utbetalt livsforsikringen?

Les mer

Arver man gjeld?

Publisert: 25.09.2019

Min mor er enslig og har en del kredittkortgjeld. Arver jeg gjelden i sin helhet? Må jeg frasi meg arven for å slippe å arve denne gjelden eventuelt?

Les mer

Avkall på arv for å unngå krav fra kreditor

Publisert: 24.09.2019

Eg og mine to søsken arvet noen kroner og et hus etter min fars død. Eg har valgt å gi avkall på deler av min arv til fordel for mine barn. Eg hadde et enkeltmannsforetak som gikk konkurs for noen år siden, så nå er div kreditorer ute etter min del av arven, blant andre Skatteetaten. Kan dei ta arven fra mine barn?

Les mer