Arv

Pengegave til person med gjeldsordning

Publisert: 25.01.2021

Min mann har gjeldsordning. Hans mor ønsker å fordele noe av sin formue til sine barn før hun dør. Pga gjeldsordningen vil da pengene gå til min manns kreditorer. Dette er noe hverken hun eller min mann ønsker. Kan hun gi en pengegave til meg uten at det går til hans kreditorer? Jeg har ikke gjeldsordning.

Les mer

Kan man nekte de andre arvingene tilgang på bolig?

Publisert: 14.01.2021
Emneord: ,

Jeg og min mor eide en bolig. Moren min gikk bort i helgen. Jeg og mine tre søsken arver da henne. (vi har ingen far i bildet) Min del av boligen (der jeg også er folkeregistrert) er da 62,22 %. Kan jeg da i følge loven låse boligen så ingen andre kommer inn? Og kan jeg selge til tross for at mine søsken ikke vil at jeg skal selge?

Les mer

Selge leilighet eller gi den til sønnen?

Publisert: 14.01.2021

Jeg og min mann eier en leilighet i Trondheim sammen med vår sønn. Han bor der, men ikke vi. Om 18 måneder skal leiligheten selges, og jeg regner med at vi da vil måtte skatte av fortjenesten. Vi har slått sammen to leiligheter som vi har kjøpt ganske billige og brukt mye penger på å gjøre det om til en leilighet. Kan vi trekke fra det når vi skal skatte av fortjenesten eller er det kjøpesummen på de to leilighetene som legges til grunn? Kan vi gi leiligheten til sønnen vår og slippe skatt?

Les mer

Ny arvelov fra 1. januar 2021

Publisert: 11.01.2021

Den nye loven om arv og dødsboskifte (arveloven) – LOV-2019-06-14-21 – trådte i kraft 1. januar 2021. Loven har avløst arveloven 1972 og skifteloven 1930.

Les mer

Hvordan får man satt opp en framtidsfullmakt?

Publisert: 11.01.2021

Hvordan får man satt opp en framtidsfullmakt, og hva er kostnadene med dette?

Les mer

Fritak for kommunale avgifter for dødsbo

Publisert: 05.01.2021
Emneord: ,

Min mor døde i høst. Hun bodde alene og huset står nå tomt. Kan det da fritas for kommunale avgifter? Det regnes nå som et dødsbo.

Les mer

Arveavgift på gave?

Publisert: 04.01.2021

Min mor har lyst å gi meg et pengebeløp som gave/forskudd på arv. må jeg skatte av det eller betale arveavgift? Koster det henne noe å gi meg dette?

Les mer

Uskiftet bo til ny kone

Publisert: 04.01.2021
Emneord: ,

Vår far er gift med ei fra Thailand. Han ønsker at vi samtykker til at henne skal få sitte i uskifta bo. Hu er jevngammel med oss. Har hus i Thailand som vår far har betalt både eiendom og bygging av hus. Hu har bil vi vet han har betalt for. Vi får inntrykk av at han ønsker at vi skal samtykke før nyttårsskiftet. Vi er 2 stk. Men vår avdøde bror har en datter. Moren hennes takket nei til at hu skulle arve han for 10 år siden. Har hu krav på noe? Hva har stemor krav på nå vs etter nyttår?

Les mer

Er rentefritt lån forskudd på arv?

Publisert: 04.01.2021

Vi er fire søsken og foreldrene lever. En sønn fikk for tre år siden et stort lån fra foreldrene, som også har lån selv. Kommer frem nå at det var rentefritt. Skulle betales tilbake, men nå ser det ut til at det blir avdragsfritt. Nå ønsker våre foreldre å starte å beregne renter på det aktuelle lånet fra dags dato, men vi søsknene synes ikke det er rettferdig at et stort lån i 3 siste år skal være rentefritt. I praksis er det vel nå å anse som forskudd på arv? Hva er mest rettferdig? Det vil alle.

Les mer

Ønsker å skrive nytt testamente

Publisert: 04.01.2021
Emneord: ,

Jeg skrev testamente for over ti år siden som mitt eldste barn oppbevarer, i tillegg har jeg selv noen kopier liggende. Da skrev jeg at mine to barn skal arve alt likt. Nå vil jeg skrive nytt testamente der barnebarna skal arve den frie 1/3 delen. Kan jeg uten videre bare lage et nytt testament? Hva skjer da med det gamle testamentet? Gjelder da testamentet med den nyeste datoen, dvs at det første testamentet blir kjent ugyldig eller må det tilbakekalles?

Les mer
1 2 3 78