Arv over landegrensene

Arv etter mor i Frankrike

Publisert: 13.12.2018

Min mor bodde i Frankrike. Hun var norsk statsborger og hadde i tillegg fått fransk statsborgerskap da hun giftet seg. Faren min (hennes ektemann) og broren min er franske statsborgere og bor i Frankrike. Jeg bor i Norge og har dobbelt statsborgerskap. Hun hadde eiendeler i Norge (inkludert hytte), i Frankrike og evt. i tredje land. Skal samme regler for arveavgift benyttes uavhengig av hvor eiendelene befinner seg? Skal samme regler benyttes for broren min og meg? Må vi skaffe skifteattest her?

Les mer

Arv fra Polen

Publisert: 25.10.2018

Min mor er polsk og bor i Polen, og jeg er polsk, men fikk norsk statsborger i 1992 og jeg bor i Norge. Jeg fikk for ca 3 år siden hennes leilighet skrevet over på meg, siden de andre barna har fått før av henne. Vår far er død. Det jeg lurer på hun er 85 år og eier en unik motorsykkel som ble kjøpt som investering for ca 1 år siden. Hun sier jeg skal arve den når hun dør. Hva er reglene rundt det? Må jeg betale toll/mva for å få den inn til Norge?

Les mer

Finne arv etter mor som bor i utlandet

Publisert: 13.08.2018

Mor bodde i Skottland/var norsk statsborger inntil hun nylig gikk bort. Hun etterlater seg to barn som begge er norske statsborgere, men begge bor i utlandet. Barna har ikke hatt kontakt med mor på flere år, og det vi lurer på er HVOR vi kan finne opplysninger om boet, og om det finnes et testamente ? Vil "barna" automatisk bli varslet på noen måte? Mor var selv enke da hun gikk bort. Kan mor testamentere bort hele sin formue og eiendommer til andre ? Mao gjøre sine to barn arveløse?

Les mer

Skatt på arv fra Irak

Publisert: 22.06.2018

Min far er (norsk statsborger) med opprinnelse fra Kurdistan region Irak. Han har arvet eiendom fra sin far i Irak. Denne eiendommen nå blitt solgt og faren min har ikke noe interesse for å bruke pengene der, han er pensjonist og vil overføre pengene til Norge og kjøpe seg et hus. Saken er at han kan ikke overføre fra en privat konto til sin konto her i Norge fordi bankene tilbyr den tjenesten til bedrifter og en bekjent av han kan hjelpe faren min med det. Spørsmål: Er det skatt på slik arv?

Les mer

Skatt på arv fra Pakistan

Publisert: 22.05.2018

Min far (norsk statsborger) med opprinnelse fra Pakistan gikk bort for 15 år siden i Norge. Han hadde arvet eiendom fra sin far i Pakistan og senere sin mor. Denne eiendommen var felleseie for alle mine tanter og onkler og etter mye frem og tilbake, har deler av dette nå blitt solgt og vi har fått utlevert vår andel (jeg og mine søsken og min mor). Spørsmål: Er det skatt på slik arv? Hvordan meldes det til inn?

Les mer

Arverett etter far som bor i Tyskland

Publisert: 16.05.2018

Min far gikk fra mamma når jeg var to år i 1969, og ble skilt med dom. Han giftet seg på nytt og ingen barn. Har vi arverett etter min far når han dør eller vil hans kone arve alt? Han bor i Tyskland.

Les mer

Amerikanske arveregler i Norge

Publisert: 14.05.2018

Jeg er norsk statsborger bosatt i USA, gift med en amerikaner og uten barn. Anerkjennes ordningen "transfer on death" (der konti og eiendom overdras direkte til oppsatt person, som overtar det uten å gå gjennom noen rettsinnstans) i Norge? Og anerkjennes "irrevocable trust" der arven testamenteres til en "trust" som en "trustee" fordeler i henhold til oppsatt testamente?

Les mer

Arv i Australia

Publisert: 14.05.2018

En venninne var gift med en australsk statsborger en del år og de har en voksen datter. Far har flyttet tilbake til Australia og giftet seg på nytt. Hvordan skal vi finne ut hvilken arverett som gjelder den dagen far i Australia dør? Vil datter i Norge arve noe som helst?

Les mer

Overføre arv til utlandet

Publisert: 23.08.2017

Er det skatt på arvet enebolig etter siste gjenlevende foreldre? Hva er reglene her? Har sett forskjellig info på nett, og bor ikke i Norge lenger. Er det skatt på arvet pengebeløp? Kan dette overføres direkte til utlandet hvis man er bosatt og skattepliktig i dette landet?

Les mer

Arv etter tante i Danmark

Publisert: 10.05.2017

Vår tante var gift i Danmark. Vår danske onkel er død. De hadde ingen barn sammen. Jfr. den danske arvelovens §2 har den avdødes foreldre arverett, dersom vedkommende ikke har barn eller andre livsarvinger.

Vår tantes foreldre er ikke lenger i live, dermed går arven videre til hennes eneste søsken, vår far. Han døde i 2011, noe som gjør meg og mine to søsken til siste gjenlevende arvinger . På bakgrunn av dette mener jeg og mine søsken at vi har rett på 1/4 av arven etter tante (§ 5 stk i arveloven).

Svar fra dansk bobestyrer sier vi ikke er arvinger etter dansk lov. I henhold til arvelov §15 stk 2 kunne avdøde disponere over formuen, da ekteparet ikke etterlot seg livsarvinger, og det er gjort i testament. Vi har ikke fått sett testament.

Men er ikke vi livsarvinger da? Skal vi ikke ha arven som vår far skulle hatt?Synes det er rart de kan hoppe over oss når det står det det står i § 5.

Les mer