Spør en advokat

Viktig å vite om tjenesten

Spørsmål og svar om aktuelle temaer

Advokatforeningen velger her ut aktuelle temaer innen hverdagsjussen. Det er kun spørsmål av allmenn eller prinsipiell interesse som blir besvart. Alle spørsmål og svar som publiseres på sidene vil bli lagret, slik at du kan søke i tidligere spørsmål.

Svarene som gis er generelle og er ikke ment å gi svar på konkrete saker. De svar som gis skal være korrekte, men vil aldri kunne utgjøre fullstendig informasjon om det aktuelle tema. Informasjonen på vårt nettsted er ikke ment å være en erstatning for konkret juridisk rådgivning. Bruken av vårt nettsted etablerer heller ikke på noen måte noe klientforhold til de advokater som gir informasjon på eller via vårt nettsted. Enhver juridisk problemstilling er unik. Har du en konkret sak, må du ikke utelukkende basere deg på informasjon fra våre sider. Vi gjør oppmerksom på at spørsmål kan bli redigert av Advokatforeningen.

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter. Du kan også se på innsendte spørsmål.

Maks 550 tegn

Siste besvarte spørsmål

Takke nei til arv

Publisert 16.02.2017 Emner: Arv , Avkall på arv

Hvis man har en forelder uten eid bolig og som man frykter kan ha gjeld, f.eks. kredittgjeld, kan man reservere seg fra å arve denne gjelden?

Les mer om avkall på arv

Hva koster det å opprette testament?

Publisert 16.02.2017 Emner: Arv , Testament

Min kone og jeg vil opprette et testamente.

Er det mulig å få vite omtrent hvor mye det vil koste?

Les mer om testament

Arv fra USA

Publisert 16.02.2017 Emner: Arv , Arv over landegrensene

Min far døde i USA i 2016. Det er en liten arv, kanskje 120 000 kroner. Advokatene i USA mener at de ikke kan sende pengene ut av landet. Men jeg kan gi min bror (power of attorney). Jeg må få noen papirer notarized. Så sende de til min bror i statene, så kan han evt. sette de inn på min norske konto. Det høres veldig komplisert ut og kanskje dyrt? Hva er den enkleste måten å gjøre dette på? 

Les mer om arv over landegrensene

Kan mor og samboer sitte i uskiftet bo?

Publisert 16.02.2017 Emner: Arv , Uskifte , Uskiftet bo

Min mor og hennes nye samboer (begge over 70 år) ønsker å sitte i uskiftet bo. De har to barn hver fra tidligere ekteskap. De ønsker at vi skriver under er erklæring på at vi godtar dette. Har i utgangspunktet ingen innvendiger på de skal sitte i uskiftet bo. Er det noe som tilsier at jeg ikke bør skrive under? Hvilken risiko kan det innebære?

Les mer om uskiftet bo

Fordeling av uskiftet bo

Publisert 16.02.2017 Emner: Arv , Forskudd på arv , Uskifte

Bestemor hadde en datter og flere barnebarn. Bestemor satt i uskiftet bo. Bestemor gav en tomt (ukjent verdi) til ett av barnebarna mens datter var i live. Datter døde før bestemor. Var avgivelsen av tomten en lovlig disposisjon når datteren fortsatt var i live? Kan de resterende barnebarna nå kreve at tomten blir trukket fra i arveoppgjøret og dermed redusere arven til vedkommende?

Les mer om uskifte

Følgende advokater er for øyeblikket tilgjengelige for å besvare spørsmål:

Spør advokat

Advokatvakten

På Advokatvakten du møte opp og få inntil en halv time med gratis advokathjelp.

Utgiver:
Den norske Advokatforening
Org.nr:
936575668
Adresse:
Kristian Augusts gate 9, 0164 Oslo
Telefon:
22 03 50 50
Ansvarlig redaktør:
Merete Smith
Redaktør:
Baard Amundsen
Fagredaktør:
Per Racin Fosmark
Webredaktør:
Ida Sofia Vaa
Advokatforeningen
Alt materiale på disse nettsider er opphavsrettslig beskyttet